Fölösleges-e a nyugdíjra félretenni?

A legtöbben hajlamosak lehetünk úgy gondolni a nyugdíjra, mint arra az időszakra, amikor már gondtalanul élhetjük életünket. Amikor foglalkozhatunk hobbijainkkal, utazgathatunk, nem kell minden nap munkába járnunk és elviselnünk az ezzel járó stresszt. Sokszor azonban ebből a gondtalanságból kevés valósul meg, mert elfelejtünk felkészülni nyugdíjas éveinkre.

Fölösleges-e a nyugdíjra félretenni?

Egy frissen elvégzett felmérés eredményeiből az derült ki, hogy Magyarországon a legtöbb ember teljes mértékben az államra bízza magát, nyugdíjcélú megtakarítással a lakosságnak alig 3 százaléka rendelkezik.

Ez egy rendkívül alacsony szám, kiemelten akkor, ha nemzetközi összehasonlításban tekintjük - a magyar nyugdíjasok bevételeinek mindössze 2 százalékát adják megtakarításaik, míg az OECD tagországokban átlagosan ez 17 százalék körül alakul.

Ugyancsak érdekes adat, hogy hazánkban a nyugdíjasok 12 százaléka még dolgozik - a legtöbben ugyanakkor nem tudnak, vagy éppen nem akarnak munkát vállalni idősebb korukban.

Mindebből jól látszik, mennyire fontos az, hogy gondoljunk a jövőnkre. A nyugdíj időszakában ideális esetben abból a félretett pénzből is tudunk gazdálkodni, amelyet munkával töltött éveink alatt félreraktunk – másképpen teljes mértékben az állami rendszerre vagyunk utalva, mégpedig úgy, hogy egyre kisebb az esélyünk arra, hogy nyugdíjasként munkával egészíthessük ki szerény bevételeinket.

A nyugdíjbiztosítást a legtöbben azzal hessegetik el, hogy az még messze van – hiszen a nyugdíjkorhatár magas, a fiatalok pedig nem több évtizedre előre gondolkodnak, inkább jelenlegi egzisztenciájukat igyekeznek megszilárdítani.

A lehetőségeinket sem ismerjük azonban megfelelően. Havi néhány ezer forintos befektetéssel garantálhatjuk egy nyugdíjbiztosítással azt, hogy öregkorunk valóban békében, stresszmentesen telik majd és nem kell minden nap azon aggódnunk, hogy vajon kitart-e a pénzünk a hónap végéig.

Akármennyire közhelynek hangzik is, saját magunknak teszünk szívességet azzal, ha már fiatal korunkban elkezdünk ezen gondolkodni.