Nyugdíjkérdés – Időskoromra mire számíthatok?

A nyugdíjkérdés előbb-utóbb mindenkit érint és érdekel, ezért szeretnénk Önt is tájékoztatni legutóbbi kutatásunk eredményéről, ami összesen 43.117 válaszadó részvételével hazánk legnagyobb mintavételű online felmérése nyugdíj témában.

A magyarok közel háromnegyede (72%) semmiféle kockázatot nem hajlandó vállalni, ha a nyugdíjáról van szó derül ki abból az Aegondirekt.hu által végzett kutatásból, amelyet 43.117 felhasználó töltött ki az interneten keresztül. Az idősebb korosztály legnagyobb része továbbra is az államtól várja az időskori anyagi biztonságot, míg a fiatalabbak körében az öngondoskodás fontossága már magasabb arányban van jelen.

2014. január 1-jétől újra igényelhető adókedvezmény nyugdíjbiztosítási szerződések után, amelynek maximális értéke évente maximum 130.000 forint. Az így visszaigényelhető összegek a biztosítási szerződésen kerülnek jóváírásra, ezzel is gyarapítva az ügyfelek nyugdíjcélú megtakarításait. Az Aegondirekt.hu által február 17. – március 5. között végzett, nem reprezentatív online kérdőíves kutatásban a résztvevők 52%-a tud az adókedvezmény által nyújtott lehetőségről, ugyanakkor csak a válaszadók 9%-a tervezi ilyen típusú nyugdíjbiztosítás megvásárlását az idei évben.

Év elejétől a hazai piacon egymás után jelentek meg a különböző nyugdíjbiztosítási termékek, számos biztosítási szakértő ettől a lehetőségtől várja az életbiztosítási piac legújabb fellendülését. Ugyanakkor fontos különbséget tenni nyugdíjbiztosítás és nyugdíjbiztosítás között, hiszen a piacon jelenleg megköthető szerződések legnagyobb része unit-linked termék. 

Nyugdíjbiztosítás, 20% adójóváírás, hozamokkal növelve de kié a kockázat?

A kutatásban fontos hangsúlyt kapott az a kérdés, hogy az ügyfelek miként gondolkodnak egy jövőbeli nyugdíjbiztosítási szolgáltatással kapcsolatban, különös tekintettel a vállalható kockázatok nagyságára. A válaszadók közel háromnegyede, egészen pontosan 72% (30.981 fő) nyilatkozott úgy, hogy semmilyen mértékű kockázatot nem kíván vállalni, és legfontosabb a megtakarítások biztonsága. Ezzel szemben a magas kockázatot vállalók csak kevesebb, mint 5%-ban voltak jelen (2.074 fő).

„ A piacon jelenleg, ha nyugdíjbiztosításról van szó, akkor a unit-linked típusú életbiztosításokkal találkozunk. Stratégiai célunk volt január eleje óta, hogy egy garantált hozamú és tőkegarantált nyugdíjbiztosítással jelenhessünk meg a piacon, ráadásul úgy, hogy a termék kényelmesen és gyorsan megvásárolható legyen az Interneten keresztül ” – mondta Marosvölgyi Péter, az Aegondirekt.hu vezérigazgatója.

Fontos, hogy bár a garantált hozam első ránézésre nem túl kecsegtető, hiszen a mértéke csak 2%, ugyanakkor az elért hozamokat, ha azok meghaladják a két százalékot, teljes egészében az ügyfél szerződésén írja jóvá a Biztosító.

Aki úgy dönt, szeretne élni az öngondoskodás lehetőségével, nézzen körül a piacon, olvassa át a szerződési feltételeket, döntse el, mennyire kíván kockázatvállaló döntést hozni vagy inkább biztonságos befektetésben gondolkodna. Azok a termékek, amelyek tőke- és hozamgarantáltak kisebb, de biztos hozamot ígérnek, ezen felül pedig megadják a lehetőséget arra, hogyha magasabb hozamot érnek el, mi is részesülünk belőle, csak az nem mindegy, hogy milyen arányban. 

Az Aegondirekt.hu fent említett kutatás eredményeit megtekintheti egyben itt