Szakértő válaszol

Kérdezzen bátran, mi megválaszoljuk!

Biztosítás témakörben látogatóink és ügyfeleink által feltett kérdésekre válaszol szakértőnk:

Kérdezek


Császár Krisztina
2010. június 21. 14:16
(Lakásbiztosítás)
Tisztelt Szakértő! Két éve vásárolt a párom egy lakást jelzáloghitel segítségével, és ekkor biztosítást is kötöttünk melyet a hitelintézet ajánlott. Most biztosítót szeretnék váltani, viszont a biztosító közölte hogy ezt csak a hitelintézet beleegyezésével tehetem meg. Amivel nem is lenne gond, viszont a banktól telefonos tájékoztatást kértem, melyben közölték hogy egy már létező szerződést kell vinnem amelyet majd ők vizsgálnak hogy megfelel e. De mivel a régi biztosításomat 30 nappal a forduló előtt mondhatom fel, így tulajdonképpen két biztosításom lesz párhuzamosan. Sőt az újat nem is biztos hogy elfogadják. Érdeklődtem több biztosítónál is, ahol azt tanácsolták hogy mondjam fel a régit illetve a beszedési megbízást töröljem és kössem meg az újat, és majd az új biztosító közli a hitelintézettel. Viszont ezzel két félelmem van: Egyrészt mivel a régi biztosítónak nem küldök a banktól "engedélyt" nem fogja elfogadni a felmondásom perelni fog. Bár mivel a beszedést letiltottam levonni nem fog tudni?! A másik probléma, hogy ezzel a bank a hitel szerződésemet nem fogja e felmondani? Elég faramuci a helyzet. Segítségét előre is köszönöm. üdvözlettel Császár Krisztina
Tisztelt Császár Krisztina!

Megköthető az új biztosítás előre, azzal a kockázatkezdettel, ami a régi szerződés évfordulója, illetve a meglévő szerződés felmondását is elindíthatja addig is, hogy ne csússzon ki a határidőből! A kötéskor kap egy biztosítási ajánlatot és egy engedményezési nyilatkozatot, melyet be tud mutatni a banknak. Ha esetleg nem felelne meg nekik az ajánlat és nem engedélyezik az átkötést, akkor az új szerződést lehet töröltetni. A csoportos beszedési felhatalmazást addig nem ajánlatos letiltani, amíg nem törli a régi biztosító a szerződést. Így nem tudnak díjat leemelni és megszüntetik a szerződést díjnemfizetéssel.

Üdvözlettel, Sáfár Éva, Lakásbiztosítás termékmenedzser

Sáfár Éva
Lakásbiztosítás termékmenedzser
 
 

Galgóczi Rezsőné
2010. június 17. 22:39
(Lakásbiztosítás)
Albérlőként hogyan köthetek biztositást az ingóságaimra, ha nem enged a főbérlő bejelentkezni csak lakom. Lehet-e igy is kötni a nevemre? Pont mostanába törtek be hála nem vittek el semmit az ajózárat rongálták meg szerencsénk volt két kutya is volt a lakásba. Várom válaszukat Köszönettel. Még annyit hogy a tulajdonosnak sincs biztositása csak az épuletnek miv el bérház.
Tisztelt Galgóczi Rezsőné!

Lehetősége van az ingóságokra biztosítást kötni, így Ön lesz a biztosítási szerződő.

Üdvözlettel, Sáfár Éva, Lakásbiztosítás termékmenedzser

Sáfár Éva
Lakásbiztosítás termékmenedzser
 
 

Stirb Jánosné
2010. június 16. 13:32
(Kárrendezés)
A házunk eltörött a szenyvizcstorna, legalább is erre gondolunk mert vizesedik a fal. Az AB egnnál kötött lakásbiztositás tériti e a hiba elháritását. Legalább 10 évea szerződésem van ennél a biztositónál. Kérem segitsenek. Tisztelettel Stirb Jánosné.
Tisztelt Stirb Jánosné!

Kérem jelentse be a kárt online, vagy telefonon. Online: https://www.online.aegon.hu/ugyfelszolg/lakas_biztositas.html linkre kattintva teheti meg, telefonon: 06-40/204-204 telefonszámon.

Üdvözlettel, Varga Antal, Kárrendezési és felülvizsgálati vezető

Varga Antal
Kárrendezési és felülvizsgálati vezető
 
 

Fancsali Róbert
2010. június 10. 19:26
(Kötelező biztosítás)
Tisztel Hölgyem/Uram! Az lenne a kérdésem Ön felé, hogy egy olyan baleset esetén, amikor a bírósági határozat szerint mindkét fél vétkes, a biztosítók mindkét fél kárát fizetik (feltételezem keresztben) vagy egyik biztosító sem fizet, mindenki marad a saját kárával? Várom válaszát.
Tisztelt Fancsali Róbert!

A kötelező biztosításnál ilyen esetben a kármegosztás elvét alkalmazzák, a vétkesség arányában történik a kár megtérítése.

Üdvözlettel, AEGONdirekt szakértő, AEGONdirekt szakértő

AEGONdirekt szakértő
AEGONdirekt szakértő
 
 

Nagy Tamás
2010. június 05. 12:43
(Lakásbiztosítás)
Tisztelt Szakértő! Tárgy: Épület- és lakásbiztosítás. Néhány évvel ezelőtt - hozzájárultam, hogy a Társasházunk egykötvényes vagyonbiztosítást kössön az egyik Biztosítóval. A közös képviselőnk szavazást gyűjtő jegyzőkönyve szerint, a társasház biztosítása magában foglalja a magántulajdonainkban lévő lakások és a közös tulajdonban lévő épületrészek biztosítását is. Pár évig, ameddig módomban állt, fizettem a biztosítást. Majd, további díj-nemfizetéssel és egyénileg, felmondtam részemről a szolgáltatói jogügyletet. A felmondásom a Biztosító jogorvoslati ügyintézője nem fogadta el. És visszautalta az ügyet a közös képviselőnk hatáskörébe, döntésre. Természetesen Ő sem fogadta el az egyéni felmondásom. Jelenleg is továbbfizeti helyettem a meghatározott mértékű biztosítási díjam, a társasházunk közös költségi pénzalapjából. Gyűjtögeti a díjhátralékom, és megszavaztatta a közgyűléssel az eljárás, a behajtás megindítását ellenem. Az állított tartozásom csak a külön tulajdonom biztosítási díjának beszámításával együttesen éri el a behajtási küszöbértéket, mely tudomásom szerint nem közös költségi kiadás. Érdemi kérdéseim tehát: Egyénileg felmondható-e a közösségi épület- és lakásbiztosítás? Joga van-e dönteni a társasházi közös képviselőnek a felmondásom ügyében? Joga van-e továbbfizetni helyettem a mérhető biztosítási díjam? A törvény és a biztosító egymáshoz igazodó erejénél fogva, megszűnhet-e a biztosításom pl. 60- 90 nap után, ha személyesen nem fizetem a biztosítási díjat. Illetőleg legfontosabb kérdésem, hogy meddig kötelez díjfizetésre a fenti jogügyletben a jóhiszemű hozzájárulásom? A válaszukat természetesen kiterjeszthetik azokra a jogkérdésekre is, melyekben jelenleg nem kértem a szakértői véleményüket, állásfoglalásukat. A válaszuk természetesen lehet publikus, de mindenképpen kérem azt elküldeni a feltüntetett gmail fiókba is. Köszönettel, mint egy társasházi tulajdonostárs.
Tisztelt Nagy Tamás!

Amennyiben a társasházi lakóközösség a közgyűlésen többségi szavazattal megszavazza a közös épületbiztosítást, akkor azt azoknak a lakóknak is tudomásul kell venni és el kell fogadni, akik esetleg nem mentek el a közgyűlésre vagy nemmel szavaztak. Amennyiben ennek alapján a közgyűlés felhatalmazza a közös képviselőt a biztosítási szerződés megkötésére, akkor a biztosító felé ő jár el a szerződés megkötése és későbbi kezelésével kapcsolatosan a biztosító felé. A lakók a biztosítási szerződésre jogosultak kárbejelentést tenni, de a szerződés módosításával, esetleges felmondásával kapcsolatosan kizárólag a közös képviselő járhat el. A társasház biztosítás lényege, hogy a teljes épület biztosítva van, abból egyetlen lakás, egyéb albetét, vagy melléképületrész sem hagyható ki, nem mondható fel belőle.

Üdvözlettel, Sáfár Éva, Lakásbiztosítás termékmenedzser

Sáfár Éva
Lakásbiztosítás termékmenedzser
 
 

Kérdezek