Szakértő válaszol

Kérdezzen bátran, mi megválaszoljuk!

Biztosítás témakörben látogatóink és ügyfeleink által feltett kérdésekre válaszol szakértőnk:

Kérdezek


Bogdán Imre
2009. September 02. 10:44
(CASCO biztosítás)
Tisztelt Szakértő! 2009. júniusában volt egy balesetem a hiteles autómmal. A felelősséget a rendőrség még nem állapította meg, a tanu meghallgatásnál azt mondták, 30%-ban én vagyok a hibás. Erről még nincs papirom. A KOBE biztosító gazdagási totálkár állapíott meg (casco), az önrész levonták azonban kifiezetendőből még 20 %-ot levontak a PTK 600 kárelháriítási kötelezettség részleges elmulalsztása miatt. Ezt nem igazán értem hogy mit kellett volna tennem, ha előttem egy kivilágítatlan és karombolos autó állt keresztbe éjjel az autópályán. Ilyenre nem számít az ember az autópályán. Kértem az autó hazaszálításának megtérítését is ebből is levontak 20%-ot. Ezt sem tudom miért! Ezeknek a költségeknek a fennmaradó részének megtérítését, kérhetem e a másik fél kötelezőjére, vagy valamilyen módon még a cascora? Köszönöm válaszát
Tisztelt Bogdán Imre!

A biztosítók casco szerződései a szolgáltatási- és egyéb feltételeket illetően is egyediek, egymástól eltérőek. Jellemzően tartalmaznak a casco szerződések olyan feltételeket is, amelyek alapján a biztosító mentesül a kifizetés alól, de a szerződések e tekintetben is egyediek. A levelében szereplő PTK. 600.§ azonban nem függ össze a biztosítással (a 600.§ az öröklési joggal kapcsolatos) és a "kárelhárítási" kötelezettség fogalmát sem tartalmazza a PTK. vagyonbiztosításról szóló fejezete. Ezért azt javaslom, hogy kérjen pontos felvilágosítást a biztosítójától, hogy a casco szabályzat, mely pontja alapján, milyen indokkal alkalmaztak 20%-os levonást. Kötelező felelősségbiztosítás alapján valamennyi - a baleset miatt keletkezett - kárának és költségének (pl. másik gépkocsi vásárlása esetén a forgalomba helyezési költség) megtérítését - ideértve a casco biztosítás alapján levont tételeket (önrészesedés, egyéb levonások) is - kérheti a felelősségbiztosítótól, amennyiben a másik fél 100%-os felelőssége kerül megállapításra. Megosztott felelősség esetén a biztosítottjának felelőssége arányában téríti a felelősségbiztosító a kárt, ami azt jelenti, hogy az utólagos elszámolás során a felelősségmegosztás arányának megfelelően - pl. 70-30%-os felelősségmegosztás esetén 70%-ban - téríti meg a felelősségbiztosító a cascobiztosítónak a kifizetett összeget, Önnek pedig a cascobiztosító által levont tételeket.

Üdvözlettel, AEGONdirekt szakértő, AEGONdirekt szakértő

AEGONdirekt szakértő
AEGONdirekt szakértő
 
 

Szabó Tiborné
2009. September 02. 10:03
(Kötelező biztosítás)
T Cím! Tanácsot kérnék: Gépkocsimat totálkárosra törte egy szabálytalan autós. Mivel 8 napon túl gyógyuló sérülés is történt a rendőrségen nem szabálysértési hanem büntető eljárás indult, ami be is fejeződött az okozó autós elleni vádemelési javaslattal. A biztosítónál azt mondják akkor fizetnek, ha lesz jogerős határozat. Ilyet azonban csak szabs.sért eljárás esetén ad ki a rendőrség. A bírósági ítélet kellene megvárnunk? Amiből a sértett gondolom nem kap példányt? Köszönettel: Szabó Tiborné, Kaposvár
Tisztelt Szabó Tiborné!

A felelősségi kárrendezésben olyan dokumentumokra van szükség a kifizetéshez, amelyek alapján a biztosított felelőssége egyértelműen megállapítható. Ehhez - a baleset körülményeinek függvényében - adott esetben elegendő lehet a bírósági ítéleten kívül egyéb okirat is, pl. a rendőrség vádemelési javaslata a rendőrségi eljárásban született egyéb iratokkal (helyszíni szemle jegyzőkönyv, szakértői vélemény), vagy az ügyészség vádirata, de természetesen a felelősség kérdésének megállapításakor a biztosítónak figyelemmel kell lennie a biztosított nyilatkozatára is. A fent említett hatósági iratokról Ön - sértetti minőségben - jogosult másolati példányt kapni. A másolatok kikérésekor ahhoz a hatósághoz kell fordulnia, amely az iratok kikérése időpontjában az ügyet kezeli. Amennyiben a fent említett iratok alapján sem állapítható meg egyértelműen a baleseti felelősség, kérésre Ön a bírósági ítéletből is jogosult másolatot kapni.

Üdvözlettel, AEGONdirekt szakértő, AEGONdirekt szakértő

AEGONdirekt szakértő
AEGONdirekt szakértő
 
 

Gilanné Radványi Rózsa
2009. August 31. 08:06
(Utasbiztosítás)
Gyermekem külföldre utazik fél évre hogy ott folytassa tanulmányit. Kérdésem, hogy számára milyen biztosítást tudnának ajánlani?
Tisztelt Gilanné Radványi Rózsa!

Kérdésére válaszolva tájékoztatom, hogy a biztosítási szerződés a szerződésben meghatározott lejárati ideig, de legfeljebb 60 napig tart.

Üdvözlettel, AEGONdirekt szakértő, Utasbiztosítás

AEGONdirekt szakértő
Utasbiztosítás
 
 

csilla
2009. August 26. 07:09
(Nyugdíjpénztár)
érdeklődnék hogy van önkéntes magánnyugdijjam és már 4 éve mikor tudom azt én kivenni köszönöm
Tisztelt csilla!

Önkéntes pénztári tagság esetén legkorábban 10 év tagság után vehető fel pénz, de ebben az esetben - ha nem vonult nyugdíjba - a fizetendő SZJA és egészségügyi hozzájárulás a megtakarításnak - az adómentes hozamon felüli összegnek - akár a felét is elviheti. Nyugdíjba vonuláskor vagy kizárólag hozam felvételekor a kifizetés adómentes.

Üdvözlettel, AEGONdirekt szakértő

AEGONdirekt szakértő
 
 

Csuti Róbert
2009. August 25. 14:39
(Utasbiztosítás)
Üdvözletem! Kérdésem a következő: Külföldön (Ausztriában) dolgozok, betgbiztosítással rendelkezek, ennek ellenére köthetek-e önoknél utasbiztosítást az itt tartózkodásom idejére? Továbbá arra az időre (Április 20-Junius 20,Október 20-December 15) amikor Magyarországon tartózkodok? Előre is köszönöm. Üdvözlettel Csuti Róbert
Tisztelt Csuti Róbert!

A szabályzat alapján, a biztosítási szerzôdés létrejöttének feltétele, egyrészről, hogy a Biztosított a szerzôdés létrejöttének idôpontjában a Magyar Köztársaság területén tartózkodjon, másrészről a biztosítási szerződés területi hatálya külföldre, vagyis a Magyar Köztársaság határain kívül Európára terjed ki.

Üdvözlettel, AEGONdirekt szakértő, Utasbiztosítás

AEGONdirekt szakértő
Utasbiztosítás
 
 

Kérdezek