Szakértő válaszol

Kérdezzen bátran, mi megválaszoljuk!

Biztosítás témakörben látogatóink és ügyfeleink által feltett kérdésekre válaszol szakértőnk:

Kérdezek


Kis Gergely
2009. szeptember 09. 10:11
(Kisállat-biztosítás)
Kedves Szakértő! A macskámra kötöttem biztosítást, de nem találom, hogy fizet-e a biztosító, ha a elszökik a cicám. Sajnos szeret néha kiszökni, és aggódom, hogy egyszer nem jön vissza, mert mondjuk elüti egy autó vagy megtalálja egy vérmes kutya... Tudna segíteni? Köszönöm!
Tisztelt Kis Gergely!

Sajnos az állat eltűnése maga nem biztosítási esemény, így ha nem kerül elő a macska, akkor az nem jelent a biztosító részéről kárkifizetési kötelezettséget. Ha egy esetleges szökés alatt történt baleset, vagy betegség után előkerül a macska, akkor a kezelési költségeit a biztosítási feltételekben leírtak szerint rendezi a biztosító.

Üdvözlettel, AEGONdirekt szakértő, Kisállat-biztosítás

AEGONdirekt szakértő
Kisállat-biztosítás
 
 

Erdélyi Bence
2009. szeptember 09. 10:10
(Kisállat-biztosítás)
Jó napot! A kutyámra kötnék biztosítást, de nem egészen tiszta, hogy milyen feltételekkel lehet ezt megkötni. Leginkább az oltások érdekelnek: elég a kötelező oltás megléte, vagy kell esetleg másfajta oltás is? Köszönöm a segítségét!
Tisztelt Erdélyi Bence!

Ha kutyája elmúlt 6 hónapos, de még nem töltötte be az 1 évet, akkor köthető meg a biztosítás, ha 6 hónapos koráig két alkalommal védőoltásban részesítették szopornyica, Rubarth-kór (kutyák fertőző májgyulladása) és leptospirosis ellen és külön legalább két alkalommal parvovirosis ellen, továbbá védőoltásban részesítették veszettség ellen, és a 6 hónapos életkora eléréséig legalább két alkalommal gyógyszerkészítménnyel féregtelenítették. Ha már betöltötte az 1 éves kort, akkor az elmúlt egy évben védőoltást kellett kapjon szopornyica, Rubarth-kór és leptospirosis ellen és külön parvovirosis ellen, továbbá védőoltást kellett kapnia ellen, és gyógyszerkészítménnyel kellett, hogy féregtelenítve legyen, illetve 6 hónapos koráig részesülnie kellett két alkalommal védőoltásban szopornyica, Rubarth-kór (kutyák fertőző májgyulladása) és leptospirosis ellen és külön legalább két alkalommal parvovirosis ellen, továbbá védőoltásban részesítették veszettség ellen, és legalább két alkalommal gyógyszerkészítménnyel féregtelenítették.

Üdvözlettel, AEGONdirekt szakértő, Kisállat-biztosítás

AEGONdirekt szakértő
Kisállat-biztosítás
 
 

Bálint Erzsébet
2009. szeptember 09. 10:10
(Kisállat-biztosítás)
Üdvözlöm! A kisállat biztosításban van olyan tétel, hogy felelősségbiztosítás. Kérdésem az lenne, hogy ez érvényes-e arra az esetre, ha a kutyusom kiszökik a kertből, autó elé szalad és emiatt az autóban kár keletkezik, nekimegy valakinek, miközben kikerüli a kutyust? Köszönöm!
Tisztelt Bálint Erzsébet!

Sajnos a kisállatok (kutya, macska) bármilyen gépjárműben vagy segédmotoros kerékpárban okozott kárát nem téríti a biztosító, a biztosítási feltételek szerint ezek nem minősülnek biztosítási eseménynek.

Üdvözlettel, AEGONdirekt szakértő, Kisállat-biztosítás

AEGONdirekt szakértő
Kisállat-biztosítás
 
 

Bogdán Imre
2009. szeptember 02. 10:44
(CASCO biztosítás)
Tisztelt Szakértő! 2009. júniusában volt egy balesetem a hiteles autómmal. A felelősséget a rendőrség még nem állapította meg, a tanu meghallgatásnál azt mondták, 30%-ban én vagyok a hibás. Erről még nincs papirom. A KOBE biztosító gazdagási totálkár állapíott meg (casco), az önrész levonták azonban kifiezetendőből még 20 %-ot levontak a PTK 600 kárelháriítási kötelezettség részleges elmulalsztása miatt. Ezt nem igazán értem hogy mit kellett volna tennem, ha előttem egy kivilágítatlan és karombolos autó állt keresztbe éjjel az autópályán. Ilyenre nem számít az ember az autópályán. Kértem az autó hazaszálításának megtérítését is ebből is levontak 20%-ot. Ezt sem tudom miért! Ezeknek a költségeknek a fennmaradó részének megtérítését, kérhetem e a másik fél kötelezőjére, vagy valamilyen módon még a cascora? Köszönöm válaszát
Tisztelt Bogdán Imre!

A biztosítók casco szerződései a szolgáltatási- és egyéb feltételeket illetően is egyediek, egymástól eltérőek. Jellemzően tartalmaznak a casco szerződések olyan feltételeket is, amelyek alapján a biztosító mentesül a kifizetés alól, de a szerződések e tekintetben is egyediek. A levelében szereplő PTK. 600.§ azonban nem függ össze a biztosítással (a 600.§ az öröklési joggal kapcsolatos) és a "kárelhárítási" kötelezettség fogalmát sem tartalmazza a PTK. vagyonbiztosításról szóló fejezete. Ezért azt javaslom, hogy kérjen pontos felvilágosítást a biztosítójától, hogy a casco szabályzat, mely pontja alapján, milyen indokkal alkalmaztak 20%-os levonást. Kötelező felelősségbiztosítás alapján valamennyi - a baleset miatt keletkezett - kárának és költségének (pl. másik gépkocsi vásárlása esetén a forgalomba helyezési költség) megtérítését - ideértve a casco biztosítás alapján levont tételeket (önrészesedés, egyéb levonások) is - kérheti a felelősségbiztosítótól, amennyiben a másik fél 100%-os felelőssége kerül megállapításra. Megosztott felelősség esetén a biztosítottjának felelőssége arányában téríti a felelősségbiztosító a kárt, ami azt jelenti, hogy az utólagos elszámolás során a felelősségmegosztás arányának megfelelően - pl. 70-30%-os felelősségmegosztás esetén 70%-ban - téríti meg a felelősségbiztosító a cascobiztosítónak a kifizetett összeget, Önnek pedig a cascobiztosító által levont tételeket.

Üdvözlettel, AEGONdirekt szakértő, AEGONdirekt szakértő

AEGONdirekt szakértő
AEGONdirekt szakértő
 
 

Szabó Tiborné
2009. szeptember 02. 10:03
(Kötelező biztosítás)
T Cím! Tanácsot kérnék: Gépkocsimat totálkárosra törte egy szabálytalan autós. Mivel 8 napon túl gyógyuló sérülés is történt a rendőrségen nem szabálysértési hanem büntető eljárás indult, ami be is fejeződött az okozó autós elleni vádemelési javaslattal. A biztosítónál azt mondják akkor fizetnek, ha lesz jogerős határozat. Ilyet azonban csak szabs.sért eljárás esetén ad ki a rendőrség. A bírósági ítélet kellene megvárnunk? Amiből a sértett gondolom nem kap példányt? Köszönettel: Szabó Tiborné, Kaposvár
Tisztelt Szabó Tiborné!

A felelősségi kárrendezésben olyan dokumentumokra van szükség a kifizetéshez, amelyek alapján a biztosított felelőssége egyértelműen megállapítható. Ehhez - a baleset körülményeinek függvényében - adott esetben elegendő lehet a bírósági ítéleten kívül egyéb okirat is, pl. a rendőrség vádemelési javaslata a rendőrségi eljárásban született egyéb iratokkal (helyszíni szemle jegyzőkönyv, szakértői vélemény), vagy az ügyészség vádirata, de természetesen a felelősség kérdésének megállapításakor a biztosítónak figyelemmel kell lennie a biztosított nyilatkozatára is. A fent említett hatósági iratokról Ön - sértetti minőségben - jogosult másolati példányt kapni. A másolatok kikérésekor ahhoz a hatósághoz kell fordulnia, amely az iratok kikérése időpontjában az ügyet kezeli. Amennyiben a fent említett iratok alapján sem állapítható meg egyértelműen a baleseti felelősség, kérésre Ön a bírósági ítéletből is jogosult másolatot kapni.

Üdvözlettel, AEGONdirekt szakértő, AEGONdirekt szakértő

AEGONdirekt szakértő
AEGONdirekt szakértő
 
 

Kérdezek