6 jótanács, hogy biztonságosan vehessünk fel pénzt nyaraláskor

Ma már ritka, hogy valaki a nyaralás teljes büdzséjét a zsebében vinné magával – biztonságosabb is bankszámlán tárolni a pénzt, és csak akkor felvenni azt, amikor szükség van rá. Ekkor is ügyelnünk kell azonban a biztonságra.

6 jótanács, hogy biztonságosan vehessünk fel pénzt nyaraláskor
  • Mindenekelőtt keressünk olyan automatát, amely jól látható, forgalmas helyen van. Soha ne vegyünk célba kis, elhagyatott utcákban, kihalt részeken található automatákat, mert itt az esetleges tolvajok számára kisebb a kockázat – számunkra pedig nagyobb.
  • Ne éjszaka, és ne egyedül vegyük fel a pénzt. Éjjel jóval nagyobb veszélynek lehetünk kitéve, ilyenkor még a nappal forgalmas helyeken is kockázatot jelenthet a pénzfelvétel. Ha pedig többen vagyunk, az eltántoríthatja a magányos tolvajokat.
  • Ne vegyük fel egyszerre az összes pénzt! Nem véletlenül biztonságosabb a bankszámlán tartani pénzünket – a legjobb, ha ahol tudunk, kártyával fizetünk, és csak a legszükségesebb mennyiségű készpénzt tartjuk magunknál. Így nem kell attól tartanunk, hogy az egész nyaralási büdzsét egyszerre ellopják vagy elveszítjük azt. Ha a kártyával történik ugyanez, azt gyorsan letiltathatjuk, s pénzünkhöz még ezután is hozzáférhetünk a megfelelő bakfiókokban.
  • Figyeljünk arra, hogy miközben az automatát használjuk, lehetőleg ne tartózkodjanak idegenek a közelünkben, és különösen arra, hogy ne figyeljék ki, mit csinálunk – mennyi pénzt veszünk fel vagy éppen milyen PIN-kódot használunk.
  • A bizonylatot ne dobjuk el, tartsuk magunknál – ha valaki figyelné, mit csinálunk, a bizonylatról értékes információkhoz juthat. A bankszámlán található fennmaradó összegről például semmiképpen nem akarjuk, hogy rosszakarónk adatokat szerezzen.
  • Megeshet, hogy valamilyen gondunk adódik az automata használatakor – például nem adja ki a kártyát, vagy éppen nem tudjuk az instrukciókat megfelelően végrehajtani. Ilyen esetekben mindig telefonon kérjünk bankunktól segítséget – ha valaki helyben ajánlja fel a segítségét, inkább hárítsuk azt el, még ha banki alkalmazottnak mondja is magát.