7 tipp a biztonságos strandolásért

Az egyszerű tevékenységeket hajlamosak vagyunk egyszersmind biztonságosnak is gondolni - és mi lehetne egyszerűbb, mint megmártózni egy strandon? Pesszimizmus nélkül is belátható azonban, hogy egy fürdőzés is rejthet veszélyeket.

7 tipp a biztonságos strandolásért

Azért a biztonságos strandolás nem olyan kivitelezhetetlen, de néhány dologra oda kell figyelnünk. Ezek közül néhány fontosabbat gyűjtöttünk össze.

1. Napolaj, ivóvíz, feltöltött mobiltelefon - indulás előtt alaposan ellenőrizzük, mit viszünk magunkkal, mert ha a tűző napon jövünk rá, hogy nincs mivel védekeznünk ellene, vagy nincs mivel segítséget hívni, már késő a bánat.

Most Fabulon napozó csomagot adunk ajándékba utasbiztosítása mellé!

Mindenki, aki legalább 10.000 Ft biztosítási díjú, díjrendezett utasbiztosítást köt, egy napvédőszereket tartalmazó ajándékcsomagot kap.

Az akció részletes feltételeiért látogasson el honlapunkra!

2. Mindig figyeljünk a gyerekekre és idősekre, különösen a vízben! Még ha nyugodtnak látszik is a víz, egy kicsit erősebb hullám vagy egy váratlan víz alatti gödör is okozhat sérülést.

3. Figyeljünk a vízben az élőlényekre! A Balatonban aligha kell tartanunk a halaktól, így megszokhatjuk, hogy ne is tartsunk attól, ami körülöttünk úszkál - egy medúza azonban már gyorsan véget vethet a gondtalan fürdőzésnek.

4. Ha elkapna egy áramlat, maradjunk nyugodtak! Eleve nem ajánlott túl messzire kiúszni a nyílt vízre, de ha mégis így tennénk, soha ne kezdjünk csapkodni, pánikolni, kapálózni - így merülhetünk el a legkönnyebben.

5. A fejesugrást hagyjuk az uszodára! Még ha nem is hallottuk a számtalan rémtörténetet a Balaton sekély vizeiben nyakukat törő fiatalokról, akkor is beláthatjuk: a víz könnyen tartogathat meglepetéseket, amelyek akár komoly sérülést is okozhatnak. Főleg, ha fejjel érkezünk.

6. Tartsunk a mólóktól, bójáktól, hajóktól legalább 30 méter távolságot. Az áramlatok, hullámok alkalomadtán játszva „odébb raknak” minket, s ha túl közel merészkedünk valamihez, nagy a sérülés esélye.

7. Mindenekelőtt: ki se lépjünk úgy az ajtón, hogy nem ellenőrizzük az időjárási viszonyokat. Ma már minden telefonon van időjárásfigyelő-applikáció, néhány pillanat alatt megtudhatjuk, közeleg-e vihar, veszélyes-e az UV-sugárzás és így tovább. Az információhoz jutni könnyű, vétek tehát előre nem felkészülni.