A biztosító fizetési feltételei

A biztosítási szerződések hosszát csupán a legendás banki hitelszerződések múlják felül, ezért nagyon kevesen veszik a fáradságot arra, hogy az egészet végigolvassák, vagy hogy egyáltalán belenézzenek.

A biztosítási feltételeket azért érdemes előre megismerni, hogy baj esetén a szabályoknak megfelelően járjunk el, ugyanis számos olyan kitétel szerepel benne, amely ránk kötelező érvnyű - ellenkező esetben a biztosító nem fizet kártérítést. Szerencsére ez a fajta felelőtlenség nem jellemző a magyarokra, ugyanis a hosszabb távra külföldre utazóknak több mint 90 százaléka köt már utasbiztosítást - és a rövid távú utazások penetrációja is évről évre nő.

Ami ahhoz kell, hogy megkapjuk a kártérítést

A legtöbb ilyen feltétel a minden egyes utasbiztosításhoz járó poggyászbiztosításhoz kapcsolódik. Lopás vagy rablás során rendőrségi jegyzőkönyv másolata szükséges - de ez annyira nem meglepő, hiszen minden más biztosítás esetén ez a feltétel. Ugyanakkor a csomag elvesztésénél reptéri jegyzőkönyv másolatát kérik tőlünk, csomagkésénél pedig annak a légitársaságnak kell a reptéri igazolása, aki a csomagunkat szállította - feltüntetve benne a késés pontos mértékét. Ráadásul minden esetben szükséges csatolnunk a poggyászunk részletes tartalomleírását is. Alapszabály még, baj esetén a lehető leghamarabb vegyük fel a biztosítónkkal a kapcsolatot és a szolgáltatást a biztosító szervezze meg vagy annak igénybevételéhez előzetesen hozzájáruljon. Természetesen ez nem áll fenn, ha kómába kerülünk, vagy más hasonló bajunk lesz.