A csoportos utasbiztosítás

A csoportos utasbiztosítás lényege ugyanaz, mint az összes csoportos dolognak általában: ha egyszerre nagy tételben „vásárolunk” akkor egységárba számítva olcsóbban jön ki egy darab, mintha külön-külön tennénk ezt, ugyanis a szolgáltató ilyenkor csoportos kedvezményekkel igyekszik magához csábítani a potenciális ügyfelek sokaságát.

Az utasbiztosításnál sincs ez teljességgel másképp: elsősorban csoportos kedvezmény miatt érdemes ilyet kötni. Lehet szó osztálykirándulásról, céges utazásról, vagy bármilyen szervezett útról, amiben legalább tíz fő vesz részt: együtt jobban megéri, mint külön. A csoportos utasbiztosítás másik előnye, hogy ha egy, vagy két fő (pontosabban nem az egész csoport) sérül meg, akkor az utasbiztosítás fedezetének mértéke biztos van akkora, hogy állja az összes orvosi kezelést, és egyéb a balesethez hozzá tartozó költségeket.

A biztosítás díja

Természetesen a csoportos utasbiztosítás díja sok mindentől függ: elsősorban attól, hogy hányan veszünk részt az utazásban. Aztán komoly súllyal esik latba a célország megválasztása (távoli úti célokért általában 50-100 százalékos felárat számolnak fel), és az is, mit szeretnénk kezdeni kint magunkkal. Az extrém sport, a síelés, a vadászat vagy a búvárkodás például megdrágítja az utasbiztosítás díját, de egyben olyan fedezetet is nyújt, amit az alapcsomag nem tenne meg (például keszon-betegség fellépésen kezelése, helikopteres mentés térítése, stb.). A biztosítás mellé választott utasbiztosítási kiegészítések szintén plusz költséget jelentenek, de okosan összeállítva sokat segíthetnek rajtunk (ilyen a 24 órás autós asszisztencia, vagy a jogsegély szolgálat). Függ még az ár az utazások számától is: minél többet szeretnénk utazni, annál nagyobb a kedvezmény. Választhatunk egész éves csomagot is, amely bárhány, maximum 60-90 napig tartó utazásra érvényes.

Hogy melyik utasbiztosítással foglakozó céget válasszuk, azt könnyen eldönthetjük utasbiztosítás kalkulátorok segítségével- bár csoportos utasbiztosítások esetén sokkal gyakoribb az elektronikus ajánlatkérés- ekkor ugyanis meglepően olcsó ajánlatok is érkezhetnek. Nem érdemes utazási irodák ajánlatát egyből elfogadnunk, ugyanis a piacon rendszerint találhatunk olcsóbb ajánlatot, főleg ha a kötést is interneten intézzük el. Ehhez persze némi idő és energia ráfordítása szükséges.