A forint mélyrepülése az utasbiztosításokat is drágítja

A nagy hitelminősítők háromszoros leminősítésének és kormány jelenlegi gazdaságpolitikájának megvan az ára: a forint olyan zuhanásba kezdett, mint egy szabadesést első ízben gyakorló sportember, ki tévedésből otthon felejtette az ejtőernyőjét.

Ez a közember számára leginkább a külföldi értékcikkek irreális drágulásában és a benzinár elszállásába (immáron 442 forint egy liternyi gázolaj és további drágulás várható) mutatkozik meg, de komoly kihatása van az utasbiztosítási piacra is.

Ennek legfőbb indoka, hogy a külföldi orvosi ellátásért valutában (leginkább euróban) kell fizetni, amely igencsak megdrágult a forinthoz képest. Mivel a biztosítók még 260-280 forintos árfolyamon kalkulálták ki jelenlegi térítési összegeiket, a mostani 320 forint feletti árfolyamon már korántsem érnek annyit, amennyit kellene. Mivel a színvonalat tartani kell, ezért a térítési összegeket majd 20 százalékkal meg kell emelni, ennek költségeinek egy részét pedig kénytelenek áthárítani fogyasztókra, hisz nem bírnak lenyelni ekkora veszteséget.

Az utasbiztosítások piaca az áremelés előtt is szűkült, annak ellenére, hogy valamivel több vendégéjszakát töltöttünk külföldön, mint tavaly (igaz, jóval kevesebbet is költöttünk odakinn, mint 2010-ben). Az árakat pedig a kereslet csökkenése mellett az is visszaszorította, hogy egyre többen kaptak rá az internetes kalkulátorokra, amelyet az utasbiztosítások összehasonlítására találtak ki (igaz, nem lettek kimondottan tökéletesek). Egy friss felmérésből pedig az derül ki, hogy az utasbiztosítást kötők legnagyobb része (48 százalékuk) alapcsomagot választ - ez jár együtt egy bankkártyával is - a közepes szinten megkötők 32 százaléknyian vannak, az utazók 4 százaléka családi csomagot köt, míg a VIP csomagot favorizálók mindössze 16 százaléknyian vannak.