A helikopteres mentés drága a segítség

A technika fejlődésének köszönhetően olyan helyekről is ki tudják menteni az embereket a hegyimentők, ahová még egy hegymászó is nehezen ér el.

Ennek legfőképp a sítúrára, hegymászásra, vagy egyéb, jellemzően magas pontokon végzett téli sportok szerelmesei örülhetnek, hisz így baj esetén életük megmentésére esély adódik akkor is, amikor se közel, se távol nem található megfelelő segítség. Azonban ezeknek a mentési gyakorlatoknak ára van, méghozzá nem is csekély- amit biztostítás hiányában nekünk kell majd megfizetnünk.

Egy megtörtént eset

A helikopteres mentés leggyakoribb eset sízők és hegymászók sürgős megsegítésénél, így álljon itt egy rekordot döntő példa ennek mikéntjéről. 2010 májusában történt, hogy egy négyfős spanyol csapatnak a himalájai Annapurna 8091 méteres csúcsának sikeres megmászása után egy váratlan lavina miatt megváltozott útvonalon kellett visszatérnie a 6900 méteren lévő táborhelyig. Egyik társuk 7500 méter környékén rosszul lett és ott maradt, de ezt a csapat többi tagja nem vette észre időben, mivel ő haladt leghátul. A lemaradt mászó értesítette mentőket, de nem tudta meghatározni a helyzetét, így egy serpa indult a keresésére. Közben a többiek elérték a tábort, de ők is nagyon rossz állapotban voltak: súlyos fagyási sérülésekkel, hóvaksággal és akut hegyi betegséggel küzdöttek.

A sérültekért és az eltűntért egy hegyi mentő indult el helikopterrel – ami azért számít különlegesnek, mert még sose végeztek mentést 7000 méter fölött ily módon. A megtalált negyedik sajnálatos módon nem élte túl az éjszakát, de a másik három társukat sikerült leszállás nélkül kimenteni - ugyanis egy hegyi mentés során ez a legkockázatosabb tényező a helikopter szempontjából. A mentés - korházba érkezésig - hét órán át tartott, és a gép működési költsége 3000 dollár volt – óránként, nepáli árakkal számolva. E szerint a túlélők több mint ötmillió forintot voltak kénytelenek kifizetni a helikopteres cégnek.

A fenti példából jól kiviláglik, hogy veszély esetén egy mentés, majd az azt követő korházi ellátás költségei akár több millió forintos magasságig is felkúszhatnak, amit szerencsés kimenetel esetén nekünk kell majd állnunk. Megfelelő utasbiztosítás megkötésével - a bankkártyákon lévő minimal-csomagok nem tartoznak ebbe a kategóriába - azonban mindez elkerülhető, ráadásul ennek speciális, sí biztosításnak nevezett válfaját akár a sporttevékenység elkezdése előtt két perccel is meg lehet kötni.