A külföldön nyaralónak a víz is ellensége

Izzasztó hőség köszöntött ránk, nem kétséges, hogy sokan már ilyenkor kikapcsolják a lámpát az íróasztalon, és családot-bőröndöt felkapva sietnek a legközelebbi tengerpart irányába. Elég azonban egy egészen kis elővigyázatlanság, egy óvatlan korty, és máris búcsúzhatunk a nyugodt pihenéstől.

A külföldön nyaralónak a víz is ellensége

Nyáron különösen fontos, hogy hidratáltak maradjunk – naponta egy-két literrel is több vizet kell fogyasztanunk, kiváltképp aktív mozgás közben, ha nem akarunk szembenézni a fáradtsággal, mentális és emésztési nehézségekkel és a dehidratáltság más tüneteivel.

A szomjúság gyakran diadalmaskodik az elővigyázatosságon: egy kimerítő városnézés után tölteni egy hideg pohár vizet frissítőbb lehet, mint a legdrágább hűtött pohárban felszolgált koktél. De vigyázni kell, mert a csapvíz veszélyes kórokozókat juttathat a szervezetünkbe.

Európában sem ihatunk bárhol bátran

Utazás előtt érdemes tájékozódnunk arról, biztonságos-e célországunkban a csapvíz. Az Egyesült Államok járványügyi hatósága (CDC) nemrég közölt egy összeállítást arról, hogy az amerikaiaknak hol kell vigyázniuk egészségükre – ez nekünk is jó útmutató lehet.

Kezdjük Európával. Rögtön szembesülnünk kell azzal, hogy hazánkat a hatóság a nem biztonságos kategóriába sorolta, meglepő lehet számunkra, ám ebben is rejlik igazság. A vidéki falvakban előfordulhat, hogy az érzékenyebb szervezet számára negatív hatásokat produkál az ivóvíz, márpedig a turisták nem csak Pestet kedvelik. Az európai felosztás egyébként meglehetősen egyszerű: a balti államok, Fehéroroszország, Ukrajna, Szlovákia, Magyarország és Horvátország, és innen keletre Görögországot kivéve minden állam a nem biztonságos kategóriába tartozik.

A déli féltekén muszáj rákérdeznünk

Az észak-amerikai kontinensen az Államok déli határát átlepve kell vigyáznunk, Mexikó, Közép-Amerika és a karibi térség szolgálhat meglepetésekkel. 

Dél-Amerika és Afrika a központ szerint a turistáknak a palackozott víz birodalma, és Ázsiában sem sokkal jobb a helyzet: Brunei, Hongkong, Izrael, Japán, Szingapúr és Dél-Korea biztonságos csak. Óceániában pedig csak Ausztrália tartogat veszélytelen ivóvizet a CDC szerint.

Ezek persze nagyon általános megállapítások. A barcelonai ivóvízzel például könnyen pórul járhatunk, dacára Spanyolország biztonságos besorolásának, míg egy tunéziai vagy egyiptomi hotel kis eséllyel tartogat meglepetéseket. A fontos tehát az, hogy még utazás előtt, majd a helyszínen is tájékozódjunk, kérdezzünk bátran – hiszen családunk és magunk egészsége múlhat ezen.