A legtöbbet guglizott utazásos kifejezés és a válasz rá

Utazás témában évek óta világszerte az ‘olcsó utazás’ kifejezésre keresnek rá az emberek. Ha Ön is köztük van, vagy ettől függetlenül is érdekli, milyen módon lehet takarékosan, de mégis a megszokott színvonalon utazni, olvassa el tippjeinket.

  • Az időzítés minden szempontból sokat számít: minél előbb kezdünk el válogatni az ajánlatok közül, annál nagyobb a választék, és ma már a last minute sem kínál nagyobb kedvezményt, mint, amit előfoglaláskor adnak. Az előszezonban jelentősen olcsóbban, akár féláron is megkaphatjuk ugyanazt a szállást, mint a főszezonban, és tévhit, hogy ilyenkor még hideg a tenger: május-júniusban a legkellemesebb az idő.
  • Repülőjegy foglalásához a legideálisabb időpont körülbelül 2 hónappal az indulás előtt van, a tapasztalatok szerint keddi napon. A skyscanner.hu oldalon elég beírnunk, hogy hányan, hova mennénk, és kiadja az összes légitársaság ajánlatát. Majd ugyanitt hotelt és autóbérlést is kereshetünk. (Ilyen külföldi oldalak a kayak.co.uk és a hipmunk.com.) Repülős útnál számoljuk hozzá a költségekhez a transzfert, esetleg autóbérlést is. Nézzük meg a Bécsből, Pozsonyból induló lehetőségeket is, itt is számolva az extra költségekkel. Ha ötletünk sincs, hova menjünk, csak az a fontos, hogy minél kedvezőbb legyen az ára, akkor használjuk a drungli.com-ot. Itt nem kell célállomást megadnunk, csak a kiindulópontot és azt, hogy mikor, és máris válogathatunk a legkedvezőbb ajánlatokból.
  • Szállásfoglalásnál nagyot esnek az árak, ha lemondunk a tenger vagy éppen a városközpont közvetlen közelségéről. A közösségi szálláskeresőkön (pl. www.airbnb.hu, www.wimdu.hu) viszont akár a legfrekventáltabb helyeken is kaphatunk színvonalas, de megfizethető apartmant, lakást, szobát. Kifejezetten apartmanokat, villákat, nyaralókat bérelhetünk a homeaway.com-on és a holidaylettings.co.uk oldalakon, ahol számos szűrő beállítása után kapjuk meg a találatokat. A legnagyobb webes szálláskereső, a booking.com magyarul is elérhető, és az eddigi vélemények alapján valós képet kapunk a helyről. Érdemes feliratkozni a szálláskeresők hírleveleire és Facebookon is követni ezeket, mert nagyon sokszor csak ide teszik ki valóban kedvezményes ajánlataikat, amik viszont így hamar elfogynak.
  • Autókölcsönzésnél menjünk egész korán a nyaralóhely kölcsönzőjébe és kérjük a legkisebb kategóriás autót. Ilyenkor még sokan nem viszik vissza a kikölcsönzött autókat, viszont ha nincs nekik a legkisebb kategóriából, kötelesek annak árán egy nagyobb autót adni.
  • Nagyon sok város, régió kínál városkártyákat, amivel jóval olcsóbban, vagy ingyenesen mehetünk számos programra, nézhetünk meg látnivalókat. Sőt van, ahol maga a kártya is ingyenes a szállásokon megszálló vendégek számára, például Ausztria egyes tartományaiban.
  • Minden múzeumnak van ingyenes napja a hónapban vagy ingyenes esti órái. Egy nagyvárosi látogatáskor sokat spórolhatunk azon, ha ezeket előre feltérképezzük. Továbbá vannak olyan programok/látnivalók, amikre, ha online előre bejelentkezünk, kedvezményes jegyet kapunk.
  • Figyeljünk az extra költségekre és kalkuláljunk velük. Ilyenek például: transzfer, parkolás, tömegközlekedés, taxi, borravalók, programok, csomag a repülőgépen, autóbérlés, hajóbérlés, sportszerkölcsönzés, biztosítás.
  • Étkezés: nagyvárosokban délben ehetünk ebédmenüt, ami mindig olcsóbb. Alapszabály, hogy mindig olcsóbb lesz, ahogy távolodunk a turistahelyektől. Önellátás esetén a maps.google.com oldalon, illetve saját applikációjuk segítségével megnézhetjük a szálláshelyünk közelében lévő szupermarketeket, és utána ezek weboldalán/applikációján tájékozódhatunk az áraikról, és még a bevásárló listát is összeállíthatjuk. Érdemes akár a szállásadót, akár a turistairodát megkérdezni, hol vannak helyiek által is látogatott, kedvező áru kisvendéglők a környéken.
  • Szuvenírnek vegyünk helyi készítésű élelmiszert, ha szállítható, vagy más helyi készítésű terméket a drága műanyag „vacakok” helyett.
  • Tájékozódjunk előre a célpont borravalóra és alkudozásra vonatkozó szokásairól.