A síelés szabályai

A tél beköszöntével és az első hó leestével egyre többen és többen vágnak neki a hegyeknek, hogy különböző lécekkel a lábukon meghódítsák a bércek hófedte lejtőit.

Ilyenkor sokak veszik ki szabadságukat, hogy megtöltsék a síparadicsomokat és hódoljanak a téli sportok élvezetének. Csakhogy a síelésből komoly balesetek is történhetnek, amiknek költségei síbiztosítás nélkül játszi könnyedséggel lépik át a hét nullás határt, így figyeljünk oda az alapvető sí szabályok betartására.

A sípályákon

A síelés elsőszámú alapszabálya, hogy mindig megfelelő felszereléssel vágjunk neki. Jó minőségű lécek és bukósisak, hőt nem áteresztő, de azért lélegző, vízhatlan ruházat, valamint valamilyen műhold-alapú készülék, amit eltűnésünk esetén könnyen megtalálhatnak. A bemelegítés síelés előtt és a nyújtás, síelés után, izmainkat kíméli meg- és előzi meg a szakadásokat. Figyeljünk arra, hogy a sípályákon ne álljunk meg olyan helyen, ahova nincs jó előre belátás, valamint a kanyaroknál számítsunk mindig arra, hogy valamit esetleg ki kell kerülnünk. Felfelé menni, csak kijelölt úton - általában a pálya szélén szabad. A síbiztosítás megvéd minket a kellemetlen helyzetek utáni költségektől, valamint automatikusa téríti az olyan, általában milliós tételeket is, mint a helikopteres mentés.