Az EU utazási trendje

Az Eurostaton napvilágot láttak a 2011-es turisztikai összegzései, amiből számtalan dolog kiderül - ha feltételezzük, hogy egy és negyed év alatt sokat nem változtak a dolgok.

Az öreg kontinens legnagyobb statisztikai hivatalának adataiból kifénylik, hogy az unióba tartozó 27 ország lakosai két évvel ezelőtt mintegy egymilliárdszor keltek útra, nyaralási célból. Igaz ennek mintegy 75 százaléka belföldi úti cél volt, így a valóságos turizmusként „mindössze” 250 millió utat lehet felfogni, így mi is ezekkel fogunk foglakozni az elkövetkezendőkben.

Az utazók többsége Németországból (73 millió), Angliából (44 millió), Franciaországból (22 millió), illetve Hollandiából (16 millió) került ki - a határt átlépők kétharmadát ők tették ki. Célország tekintetében egyértelműen Spanyolország vitte a prímet, minden utazó 13 százaléka oda tartott, utána Olaszország és Franciaország következett. A kimutatásból kiderült, hogy minél kisebb az ország, az utazók annál nagyobb aránya marad otthon, illetve hogy első sorban a szomszédos országokba megyünk nyaralni. Ez alól kivételt képez Románia (itt Olaszország volt a fő célpont), Anglia (Spanyolország), és Svédország (Görögország). A magyaroknak mintegy 4 százalékkal csökkent az utazási kedvük, legalábbis ennyivel kevesebben lépték át a határt utazási célból. A legtöbb utazás még mindig az egynapos, úgynevezett shopping turizmus célból elkövetet „nyaralásból” adódik.

Utasbiztosítás körkép máshonnan

Más felmérésekből az is kiderül, hogy minél távolabb megyünk hazánktól, annál inkább hajlandóak vagyunk utasbiztosításra áldozni. Azonban az Európai Egészségbiztosítási Kártyát csak kevesen - a magyarok közül például minden második utazó - váltják ki, pedig ingyenes és jelentősen leredukálhatja egy esetleges nyaralás közbeni betegség vagy sérülés egészségügyi ellátásának költségeit. Sőt, ennek birtokában elég alacsonyabb térítéssel rendelkező utasbiztosítást kötnünk, mint egyébként kellene. Ott éri meg leginkább EEK-t és utasbiztosítást is használni, ahol létezik vizitdíj, vagy számos vizsgálatnak van önköltségi hozzájárulása, amit nem éppen a magyar átlagfizetéshez szabtak. Ugyanis tőlünk nyugatabbra szinte ismeretlen az ingyenes egészségügyi ellátás fogalma. Utasbiztosítást legegyszerűbben a világhálón keresztül, utasbiztosítás kalkulátorral tudunk kötni.