Az Európai Biztosítási Kártya haszna és hátrányai

Az Európai Biztosítási Kártyát minden EU-területre utazónak érdemes kiváltania, elvégre mindössze egy kis időbe, és minimális pénzösszegbe kerül, és 36 hónapig érvényes.

Cserébe mindazon ellátásra jogosultak leszünk, mint amikre az adott tagállam állampolgárai, akik befizették a TB- díjukat. Csakhogy a többi tagországban elég gyakoriak a vizitdíjhoz hasonló elemek, amiknek szellemét itthon már el is felejtettük, de attól még kint aktívan él tovább. Szintén gyakoriak az önrészes ellátások illetve gyógyszerek, amik a kintiek pénztárcájához van igazítva, így mértéke akár a milliós határokat is súrolhatja.

Egyéb kitételek

Négy országban (Belgium, Franciaország, Luxemburg és Finnország) úgynevezett utótérítéses rendszer működik, vagyis mi kifizetjük az ellátás teljes díját, majd az ottani EÜ-biztosító a szükséges dokumentumok benyújtása után visszautalja nekünk az önrész levonása után maradt összeget. További bonyodalom, hogy sürgősségi ellátások, valamint a dialízis-kezelés, az oxigénterápia és a szülésen felül az orvos dönti el, hogy kezelhetnek-e minket TB-költségre, vagy sem. Az orvos a panasz milyensége, az eset súlyossága és az országban tartózkodásunk ideje alapján dönt. Ezek elkerülésére tökéletes megoldás az utasbiztosítás, amely mindig téríti az orvosi ellátások költségét - az előre meghatározott összeghatárig.