Az utasbiztosítási piac 2012-ben

A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai alapján teljes képet kaphatunk az utasbiztosítási piac tavalyi alakulásáról.

A bevételek szinte hajszálpontosan ugyanúgy alakultak, mint tavalyelőtt: 9, 5 milliárd forintot költöttek utasbiztosításra hazánk polgárai, akárcsak 2011-ben, így nem jutottak a biztosítási piac több más, hasonló szereplőjének sorsára. Ezzel lényegében ugyanott járunk, mint 2008-ban, ugyanis akkor is ekkora összeget termeltek ki az utasbiztosítással foglalkozó cégek (a rá következő két évben kicsit szűkösebb volt a helyzet). Azonban ha reálértéken nézzük, vagyis belekalkuláljuk az éves inflációt is, akkor a tavalyihoz képest 5, a 2009-as adatokhoz képest több mint 17 százalékos visszaesésről beszélhetünk.

A stagnálás legfőbb oka - az öreg kontinenst sújtó adósságspirálon, és a magyar gazdaság pénztárcákig nyúló, sajnálatos helyzetén túl -, hogy a külföldre való kiutazások tovább csökkentek 2012-ben. A KSH adattáblázatainak tanulsága alapján a csökkenés mértéke 4,2 százalékos volt, ám a több napra való kiutazásoknál az esés elérte a 6 százalékot is. Ez azért kiemelten fontos, mivel az egyetlen napra, általában vásárlás okán kiutazók jellemzően nem kötnek utasbiztosítást, annak ellenére, hogy ennyi idő alatt is ugyanúgy érheti őket baleset, mintha nyaralnának, és ha ez megtörténik, az bizony komoly anyagi terhet jelent a kiutazóra. Ugyanis az orvosi ellátásait teljes egészében (EEK birtokában nem teljes egészében) neki kell fizetnie.

Az utasbiztosítási ágazaton belül legnagyobb visszaesést a sztornó biztosítások szenvedték el, ahol 20 százalékos volt a csökkenés mértéke (itt a Malév bezárása sokat ronthatott a kínált opció eladhatóságán). Ugyanakkor üdvözítő az a tény, hogy az eddigi 11 fős piac helyett már az idei évtől 12 biztosító verseng az utasok kegyeiért - tehát a magyar utasbiztosítási piac nem olyan kilátástalan, hogy ne érje meg beszállni. Egy utasbiztosítás már napi 300 forint alatt is megköthető, emellett jószerivel olyan kiegészítő szolgáltatások közül lehet hozzá válogatni, amilyet csak szeretne az ember. Az utasbiztosítás kalkulátorok népszerűsége növekszik, akárcsak az interneten kötött utasbiztosítások népszerűsége.