Csak a pályán, és ne részegen!

Egy friss osztrák felmérés szerint a síelők/ hódeszkázók egy nem elhanyagolható része alkohol hatása alatt űzi a téli sportokat - és mivel a kinti síterepeken igen sok magyar is megfordul (és meg fog még az elkövetkező egy-két héten), ez valószínűleg igaz honfitársainkra is (az alkoholfüggőségi statisztikákból kiindulva talán még jobban is, mint más nemzetek lakóira).

Pontosabban a 15 és 24 év közöttiek 26 százaléka, a 25 és 49 év közöttieknek pedig 24 százaléka él ezzel a negatív gyakorlattal (50 év felett drámaian csökken az alkoholizálók aránya 8 százalékra). Bár közülük a legtöbben, a megkérdezettek majdnem háromnegyede csak söröket, vagy egyéb könnyű szeszt, 17 százaléknyian borokat fogyasztanak, és csak 8 százalékra rúg a keményebb italokat is ledöntők aránya, ez akkor is veszélyes, ugyanis a még kis mennyiségű alkohol is rettentően ártalmas lehet.

Azt mindenki tudja, hogy ha valaki részegen síel vagy snowboardozik, az nem csak a lábát, hanem a nyakát is nagyon könnyen kitörheti. Annak már viszont jóval kevesebben vannak tudatában, hogy a kevés alkohol is roppant veszélyes lehet. Alkoholos állapotban ugyanis csökken a sebesség és a távolság felmérésének képessége, valamint jelentősen romlik a reakcióidő, és a koordinációs készség. Ha ehhez hozzávesszük, hogy jóval bátrabbak is leszünk tőle, mint alapból lennénk, akkor könnyen összerakhatjuk, hogy a tünet együttes közösen könnyen vezethet balesethez. Ráadásul ez még igen drága mulatság is lehet, ugyanis a síbiztosítások nagy általánosságban 8 ezrelékes véralkoholszint felett már nem térítenek, legyünk bármennyire is biztosítva.

Ugyanígy nem térítik a síbiztosítások azokat a káreseményeket, amelyek a sípályán kívül történnek - kivéve ha síbiztosításunkhoz nem tartozik extrém-sport biztosítás is. A szűz hóban, nem a kijelölt pályán való síelés ugyanis ennek számít, egyrészt a megbúvó ágak, másrészt a megnövekedett lavinaveszély miatt - az idei 27 téli sporthoz kapcsolható halálesetből 14-szer a lavina okozta a véget. A többit az alkoholra, a bemelegítés hiányára, a túl merész pályaválasztásra, illetve sajnálatos módon a gyermekek vészhelyzetben való leblokkolására vezethető vissza - két ilyen szerencsétlenség is történt idén.