Drágábban fogunk utazni is

Az ország gazdasági helyzetére való tekintettel nem tarthatóak az Uniónak ígért, és az IMF-tárgyalások egyik sarokpontjául szolgáló államháztartási hiányra való kritériumok, így súlyos költségvetési kiigazításokra van szükség.

Felismerte ezt a kormány is, és bejelentette a Széll Kálmán terv 2.0-át, amelytől idén 155, jövőre pedig 567-665milliárd megtakarítást/extra bevételt vár. Ennek jó része a lakosságra kivetett különböző adók formájában ölt testet, amelynek része a Egységes Biztosítási Adó is.

Fizessünk többet

A fent említett új adónem az eddig a biztosítókat érintő adók és extra költségek (pénzügyi szervezetek különadója, baleseti adó, tűzvédelmi hozzájárulás) egységesített verziója, amit a kormány megtoldott még egy 15 milliárdos extrával is. Az adó minden nem életbiztosítási szegmens árába be fog épülni különböző százalékos aránnyal - vagyis mindenki számára ennyivel többe fognak kerülni az adott biztosítás. Az utasbiztosítás esetében 10 százalék lesz a drágulás, vagyis a nyári szezonban - amikor átlagosan 9000-et költünk fejenként utasbiztosításra - egy ezressel drágább lesz a nyaralás, családtagonként. Kérdéses hogy a biztosítók mennyit tudnak/hajlandóak átvállalni ebből az összegből. A hajlandóság nagyban függhet az euró árfolyamától, ugyanis a balesetek külföldi ellátásért a kórházak nagy része euróban számláz, és tíz forintos árfolyam-eltérés már milliárdokat jelenthet a biztosítóknak.