Egyre gyűrűzik az EKK botrány

Mint arról már korábban beszámoltuk, igen komoly, a magyar turistákat is pénztárcáig érintő botrány tört ki először Spanyolországban, ami aztán több más országra is átterjedt.

A történet ott indult, hogy Spanyolországból megközelítőleg 4 hónapja több külföldi állampolgár jelezte, hogy nem voltak hajlandóak elfogadni az ottani, állami egészségügyi intézmények az Európai Egészségbiztosítási Kártyájukat (EEK), amelynek birtokában elméletileg ugyanolyan egészségügyi ellátásra jogosultak térítésmentesen, mint az ottani állampolgárok. Helyette az orvosok azonnal életbiztosítási kötvényt kérdeztek, ennek hiányában pedig akár több tízezer eurós számlát is kiállítottak. A panaszok száma, aztán több százra ugrott csak Spanyolországból, de időközben felkerült a listára Görögország, Ciprus, Portugália és térségtől távol eső Románia is.

Az okot sokan akként nevezték meg, hogy ezek a déli térségek szenvednek a legjobban jelenleg a megszorításoktól, az egészségügyi kiadásait helyenként brutálisan megkurtították, ahol így szinte hiánygazdálkodás lépett fel, ezért onnan szerzenek pénzt, ahonnan csak tudnak - például a külföldi turistákból. Bár Románia ebből körből kiesik, de egyes vélemények szerint ott már régóta hiánygazdálkodás van az egészségügyben, mások szerint pedig csak megneszelte trükköt, és csatlakozott a nagyokhoz. Az ügy eljutott odáig, hogy az EB - pontosabban annak illetékes szervei - ellenőrzik az adott országok ilyen irányú jogszabályoknak való ellenőrzés-a mely egy komoly büntetéssel fenyegető per kezdete is lehet. A szóba hozott országok szakminiszterei természetesen mindent tagadnak.

A „skandalum” a legrosszabbkor jött az EEK számára, legalábbis magyar szempontból. Ugyanis a kis, ingyenes plasztik lapot évről évre többen váltották, idén valószínűleg meghaladta volna az Európába kiutazók felét. Az EEK legnagyobb lényege hogy minimálisra csökkenti Európába utazva az utasbiztosítás árát (kivéve, ha síelni, búvárkodni, vagy egyéb extrém sportot űzni megyünk ki). Ugyanis az EEK számos önrészt és vizitdíjat nem térít, és a poggyászunkat sem védi, de van akkora fedezete, hogy a legkisebb fedezeti összeget nyújtó csomag elég legyen az öreg kontinensen belül. Az EEK-t elviekben minden baleseti kezelésnél el kell fogadni az állammal szerződésben álló egészségügyi intézményeknél, és olyan betegségeknél is, ami nem krónikus, és az orvos nem állapítja meg, hogy a kezelés lehetséges otthon is.