Érdemes-e egyetlen hétvége miatt utasbiztosítást kötnünk?

Aki hosszabb nyaralásra indul – pláne, ha nem valamely európai országba, hanem messzebbre viszi útja – valószínűleg köt valamilyen utasbiztosítást. Sokan azonban, akik csak néhány napra hagyják el az országot, úgy gondolkodnak, ennyi időre felesleges erre időt és pénzt pazarolni.

Érdemes-e egyetlen hétvége miatt utasbiztosítást kötnünk?

Miután senkinek sincs jövőbelátó varázsgömbje, előre sosem tudhatjuk, „megéri”-e biztosítást kötnünk. Azonban még rövid időtávon is számtalan olyan esemény történhet, amely tönkreteheti utazásunkat, egy pillanat alatt elhibázottá téve korábbi kijelentésünket: „túl drága, meg amúgy is csak kidobott pénz az utasbiztosítás”.

Pedig baleset, például egy balszerencsés esés vagy vízi szerencsétlenség bárkit bármikor érhet, akárcsak egy váratlan vakbélgyulladás, de poggyászainak esetleges elvesztését sem sorolhatja csodaszámba az ember. Utóbbira ráadásul elég jó az esély, ha abból indulunk ki, hogy csak 2012-ben világszerte több mint 25 millió csomag tévesztett célt vagy tűnt el, több millió légi utasnak okozva bosszúságot.

Adott esetben a minket ért kellemetlenség és a váratlan extra kiadások mellett akár még speciális segítségre is rászorulhatunk, például jogi képviseletre vagy hazaszállításra. Gondoljunk csak bele, bárkivel megtörténhet, hogy még ha nem is szándékoltan, de súlyos közlekedési baleset okoz, vagy olyan betegséget kap el, ami hetekre ágynak dönti. Csupán egy egyszerű mentővel történő hazaszállítás is könnyen több százezer forintba kerülhet még Európán belül is!

De valójában mennyire megterhelő anyagilag egy ilyen biztosítás? Ha csak egy hétvégére kötjük is meg, még a legdrágább kivitelben is fejenként legfeljebb néhány ezer forintot kell áldoznunk a biztosításra. Az utazás költségeihez képest mindenképpen marginális kiadásról van szó – amely ellenben biztosítja, hogy a legrosszabb helyzetben se maradjunk magunkra.

Gyorsan megköthetjük

A biztosítás díját ugyan megemeli – napi néhány száz forinttal – ha Európán kívüli országba utazunk, de a kockázat is nagyobb. Még egyes Európai országokban is gondot okozhat, ha például a helyi ivóvízből fogyasztunk. Beláthatjuk, minél egzotikusabb a célállomásunk, annál nagyobb az esélye annak, hogy valamilyen apróság, akár egy rovarcsípés vagy egy számunkra szokatlan helyi étel, gondot okoz.

Ha nem hagyományos városnézős, tengerparton pihenős utazásban gondolkodunk, hanem például síelni indulunk, sok esetben speciális biztosításfajtákat is igénybe vehetünk. Például külön biztosíthatjuk sífelszerelésünket – aki volt már síelni, felismerheti ennek hasznosságát.

Az ügyintézés önmagában nem jelent különösebb nehézséget – akár online is, jó esetben percek alatt megköthetjük. Ennyi kis vesződséget és költséget pedig nem eshet nehezünkre vállalni azért, hogy biztonságban legyünk akár mi, akár szeretteink ha – bármily valószínűtlen is – gond adódna.