Ezért fognak nőni jövőre a lakásbiztosítási árak

Az egységes biztosítási adó 2013. január elsejétől lép életbe, és ez alapján komoly terhek fognak a biztosítók vállára nehezedni. Minden nem élet-, baleset- és lakásbiztosítás díjbevétele (így az utasbiztosítás után is) után 10 százalékot kell leróniuk a biztosítóknak, és minden casco után 15 százalékot (igaz a jóval jelentéktelenebb tűzvédelmi hozzájárulás eltűnik).

Minisztériumban azt állítják, hogy ezen adókat a biztosítók a nagy árverseny végett nem fogják átterhelni még egy kis részben sem a fogyasztókra. Csakhogy ez nem lehet igaz, ugyanis az adóteher ehhez túl nagy.

Logikai alapon

Könnyen beláthatjuk ezt mi is, ha használunk némi matematikát és ismerjük a tavalyi év bevételi adatait (amit PSZÁF és a MABISZ minden évben közzé tesz). Ezen adatok szerint 2011-ben a nem életbiztosítási szektor teljes bevétele 377 milliárd forint volt. Ebből - ha ki akarjuk számolni a szektorra jutó 10 százalékos adót - akkor le kell vonnunk, a kötelező biztosítási részleg 97,3 milliárdos bevételét, és meg kell szoroznunk a casco 1.5-el a casco piac 70,5 milliárdját, hiszen náluk egyedüliként 15 százalékos az adó. Az ekképp kijövő, durván 315 milliárd forintból kellene a biztosítóknak 31,5 milliárdot befizetniük, azonban az adó előtti nyereségük tavaly csupán 28,1 milliárd volt - ráadásul az idei első féléves adatok komoly visszaesést jeleztek. A tűzvédelmi hozzájárulás hiányát pedig bőven ellentételezi, a szintén az ebből az összegből levonódó társasági adó, amely tavaly 2,1 milliárd forint volt. Így látható, hogy a biztosítók képtelenek teljes egészében „lenyelni” az adót - és ez alól nem kivétel az utasbiztosítási piac sem.