Felelősségteljesebbek vagyunk, mint gondolnánk

A Központi Statisztikai Hivatal legújabb számai fényt gyújtottak az utasbiztosítás világában, és kiderült, hogy sokkalta jobb a helyzet, mint eddig gondoltuk.

Ugyanis az eddigi számok alapján a magyar kiutazók mindössze egyharmad körüli nagyság köt utasbiztosítást, amely igencsak rossz az EU-s átlaghoz képest. Eközben lakásbiztosítás terén pedig az Uniós átlag felső-középmezőnyébe tartozunk 75 százalékos lefedettséggel, tehát az átlagos biztosításokkal kapcsolatos ellenszenvvel nem lehetett magyarázni a dolgot. Átlagosan beérték a szakértő azzal, hogy ha nem a lakásunkról van szó, akkor rendkívül felelőtlenek vagyunk, amelyet - ismerve sok honfitársunk hozzáállását - a legtöbben el is hittek. Csakhogy nem erről van szó.

Számok mögötti valóság

Mint kiderült, a kiutazások jó kétharmada csak a szomszédos országokba történik, ráadásul jellemzően csupán rokonlátogatás vagy vásárlás céljából, néhány óra/fél nap idejére, amely időszakra valójában nem feltétlen szükséges utasbiztosítást kötni. A hosszabb távú utak során viszont a kiutazók 90 százaléka köt utasbiztosítást, amely EU-s adatokkal összevetve is igen szép eredmény. Ráadásul ez a szám az utazási irodákkal utazók körében közel 100 százalékra emelkedik - noha csak felük köti meg utasbiztosítását az utazási irodán keresztül.