Felelőtlenebbek vagyunk télen

Furcsa mód télen, a hó, a síelés, a hódeszkázás és az egyéb téli sportok felhőtlen örömében valahogy elfelejtjük, mit is jelent a biztonság.

Ez abból a felmérésből vonható le, amelyből kiderül hogy a külföldön síelők vagy egyéb téli sportot űzök több mint harmada, de kevesebb, mint fele nem rendelkezett síbiztosítással. Pedig a hosszabb útra, vagy hosszabb távra kiutazó magyarok több mint 90 százaléka köt utasbiztosítást, ráadásul prémium fajtát - amely télen drasztikus módon lecsökken. Kérdés, hogy miért vállalunk ekkora kockázatot?

Komoly veszélyek

Több mint tízezer magyar szenvedett valamilyen sérülést külföldön végzett téli sport közben, amelynek költségei igencsak változatosak voltak. A zúzódások, megfázások és egyéb, kisebb balesetek/gyomorontások kezelése pár ezer, esetleg néhány tízezer forintnál nem kerül többe. Azonban a komolyabb, töréssel, eszméletvesztéssel járó esetekhez már mentőhelikoptert kellett hívni, amelynek számlája már a milliós határ fölött járt. Olyanból is sok volt, hogy valaki másnak okoztak balesetet honfitársaink, amelynek költségeit és az illető kiesett munkabérét nekik kellett állniuk. Utasbiztosítás híján ráadásul devizaadósság keletkezik, amelyről immáron az egész ország tudja: nagyon rossz dolog.