Felhívás figyelmetlenség ellen

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) pár kimutatást összegezve megkongatta az utasbiztosítással kapcsolatos lakossági tájékozottság vészharangját.

Nem arról van szó, hogy ne lennék ezzel kapcsolatban meglepően felelősségtudóak: a hosszabb távra utazók több mint 90 százaléka köt utasbiztosítást, ráadásul túlnyomó többségük a legmagasabb kategóriájú csomagokat választja. A problémák inkább a kis, közeli utakkal vannak - illetve a poggyászbiztosítással.

Gondok

Az egyik legnagyobb probléma azzal van, hogy a magyar lakosok túlértékelik az Európai Egészségbiztosítási Kártya meglétét. Az ingyenesen igényelhető kártya csupán arra való, hogy ugyanolyan egészségügyi szolgáltatásokra tarthatunk igényt az EU országaiban, mint amit az adott ország állampolgárait is megilleti. Ám máshol közel sem fizet mindent a TB: kemény vizitdíjak, és még keményebb önköltségek vannak a sokszor százezres-milliós vizsgálatoknál, így utasbiztosítás nélkül EEK meglétével is könnyen otthagyhatunk százezreket egyetlen napi korházi kezelésért is. A másik probléma, hogy sokan nem tudják, hogy a poggyászbiztosítás csak külön kiegészítő-biztosítás kötése esetén fedezi a nagy értékű elektronika tárgyak elvesztését - mint például, fényképezőgép. Ezért ilyen eszköz vitele esetén érdemes ezt a kiegészítést megkötni.