Hasznos tippek, hogy merre induljon az utószezonban

Annak is megvan a maga szépsége, amikor a nyár a végéhez közeledik: akkor kezdődik ugyanis az utószezon. Gyerek nélkül vagy kicsi gyerekkel ez a legideálisabb időszak a nyaralásra. Az árak sokkal elfogadhatóbbak, nagyobb a választék mindenből és kisebb a tömeg. Az idő legtöbbször még nyárias, de nincs elviselhetetlen kánikula. Igaz ugyan, hogy ki kell várni az egész nyarat, cserébe viszont akkor csomagolhatunk a nyaralásra, amikor mások már szinte el is felejtették, hol voltak. Összegyűjtöttük azokat a helyeket, amelyek közül bármelyik tökéletes úti cél egy utószezoni vakációra.

Tunézia, Egyiptom

A két népszerű afrikai ország kitűnő választás, itt ugyanis október közepéig tombol a nyár, de sokkal elviselhetőbb formában, mint a főszezonban. Nemcsak a levegő hőmérséklete kellemes (29 Celsius fok), hanem a 24 fokos tengerben is garantáltan lehet fürdeni. Éppen ezért a szeptember itt még nem teljesen utószezon, de az árak már sokkal barátiabbak, mint a nyár közepén. Ha valaki inkább kirándulni, várost nézni szeretne ezekben az országokban, akkor érdemes akár október közepéig-végéig is várni. Októberben az idő még mindig enyhe, de az egész napi fürdés a tengerben már nem feltétlenül lehetséges. A legtöbb szállodában viszont van belső medence, számtalan wellness-program, kiránduláshoz pedig ez a legjobb idő. 

 

Tipp! Nem feltétlenül kell az utolsó pillanatig várni: az irodák az aktuális akcióikat már 4-6 héttel az időpont előtt külön szórólapokon és a weboldalukon is hirdetik: ez akár 35-40 százalékkal is olcsóbb lehet, mint a katalógusár.

 

Európa repülővel vagy autóval

Ha nem szeretnénk Afrikáig menni a tengerpartért, választhatjuk Görögországot. Szeptemberre a nyári hőség épp annyira enyhül, hogy egész nap élvezni tudjuk a meleget, és a tenger is alkalmas még a fürdésre. Az utazási irodáknak ilyenkor már nagyon kedvező áraik vannak a szigetekre, de mi is szervezhetünk magunknak utat Görögországba. Járjuk be az olajfáktól és ciprusoktól zöldellő Korfut, pihenjünk Zakynthos kristálytiszta vizű, hihetetlenül fehér homokos strandjain, fedezzük fel Rodosz teljes épségben megmaradt középkori városát, vagy a minószi civilizáció nyomait Krétán. 

 

Nemcsak a görög szigetek jöhetnek szóba: fapados járattal akár olyan egzotikus szigetekre is eljuthatunk, amelyeket a főszezonban csak prospektusokban láthatunk (szintén csak szeptember végéig). Vakációzzunk a festői falvakkal, buja növényzettel, és hófehér homokú öblökkel teli Mallorcán, a gazdag történelméről és kulturájáról híres Szícilián vagy a mór építészet fellegvárában, az andalúziai Malagán.

 

A környező országokba autós nyaralást is tervezhetünk, így sokkal rugalmasabbak lehetünk, nem kell jóval az indulás előtt mindent lefixálnunk. Horvátországba, Szlovéniéba néhány óra alatt odaérünk, akár egy hosszúhétvégére, vagy néhány napos kirándulásra is indulhatunk, ha szép időt jósolnak az előrejelzésben. Ha nagyon fontos szempont a tengerben való fürdőzés, akkor érdemes Horvátország délebbi részéig, Dubrovnikig is elmenni. Az északi területekhez képest ide már kevesebb magyar turista jut el, pedig gyönyörű strandokat találunk végig a tengerparton. Az óvárost körülvevő falakon is végigsétálhatunk, a csodálatos kilátásunk lesz mind a tengeren lévő szigetekre, mind a kis utcákra, terekre. A városka pedig hihetetlenül elbűvölő. A szlovén és horvát szálláskínálat olyan bőséges, hogy az utószezonban akár szállásfoglalás nélkül is elindulhatunk - jó hír a spontán utazóknak. Ha nagyobb családdal vagy társasággal megyünk, akkor viszont érdemes foglalni.

 

Városlátogatások

A szeptemberi-októberi utószezon a legjobb időszak a városlátogatásokra: jóval kisebb a tömeg, mint a nyári hónapokban, és nem kell egész nap az árnyat adó parkokat lesni. Sok helyen ilyenkor indulnak az őszi fesztiválok érdekes színházi előadásokkal és koncertekkel. Fapados repülőjárattal könnyen elérhető Párizs, Barcelona, London. 

 

Tipp! Ne felejtse el, hogy a baj külföldön éppúgy megtörténhet, mint itthon. Ha otthonától távol válik szükségessé egy orvosi ellátás, akkor az jelentős kezelési költséggel járhat. Külföldi utazáshoz mindig kössön utasbiztosítást!

 

Belföldi utazások

Ha pedig még Magyarországról sem szeretnénk kitenni a lábunkat, akkor érdemes a szálláshelyek saját oldalának őszi akciós csomagjait figyelni vagy kisebb szálláshelyeken megpróbálhatunk akár alkudni is. Ilyenkor egy rövidebb második nyaralást is beiktathatunk egészen jó áron. Ráadásul a két első őszi hónapban rengeteg bor- és egyéb fesztivál, rendezvény van országszerte, amit összeköthetünk egy kis kiruccanással a környékre. Látogassunk el a kaposvári Mézfesztiválra és utána pihenjünk Fonyódon az őszi Balaton nyugalmában gyönyörködve. Kóstoljuk meg a híres félegyházi libamájat a Kiskunfélegyházi libafesztiválon, utána pihenjünk a hírös városban, Kecskeméten. Ki ne hagyjuk a több éves múltra visszatekintő Tokaji Borfesztivált október elején és a Bodrogközének kimeríthetetlen természeti csodáit. A fesztiválok idejére érdemes már augusztusban szállást foglalni, más időpontokban viszont bőven van hely.