Hogyan ne veszítsük el a poggyászt, és mit tegyünk, ha mégis sikerül?

Kevés olyan dolog van, ami képes annyira tönkretenni egy vakációt már az első pillanatban, mintha poggyászunk – benne minden holminkkal – köddé válik az út során. Milyen óvintézkedéseket tehetünk ez ellen?

Hogyan ne veszítsük el a poggyászt, és mit tegyünk, ha mégis sikerül?

Számíts a legjobbra, tervezz a legrosszabbra

Kicsi az esélye, hogy valóban elvész a poggyász, de mihez kezdünk, ha mégis? A legfontosabb és legnagyobb értékű tárgyainkat soha ne adjuk fel poggyászban, hacsak nincs más választásunk. Utóbbi esetben igyekezzünk több csomagba szétosztani a fontos dolgokat, így kisebb az esélye, minden egyszerre vész el.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a biztosítás: napi néhány száz forintért biztosak lehetünk afelől, hogy ha csomagunk el is veszik, legalább számíthatunk némi segítségre – pénzre, amiből gazdálkodhatunk, új dolgokat szerezhetünk be, vagy éppen hazajuthatunk szükség esetén.

Tedd azonosíthatóvá a csomagot

A legtöbben a bőröndökön található cetlit vásárlás után egyszer kitöltjük, majd el is feledkezünk róla. Fontosa azonban, hogy az adatokat folyamatosan frissítsük, azok mindig aktuálisak legyenek. Érdemes a poggyászban még az útitervet, nyaralás alatti címünket is elhelyezni nevünk és elérhetőségeink mellett, így könnyebben utánunk küldhetik azt később, ha megtalálják.

Emellett érdemes ismertetőjegyekkel ellátni a csomagot. A bőröndök között rengeteg olyan van, ami hasonlóan néz ki, így esetleg valaki véletlenül a sajátjának gondolhatja – ezt akár már egy feltűnőbb színű masni is megakadályozhatja.

Fényképezd le a csomagot!

Mielőtt még kiadod a kezedből, készíts pár képet a poggyászról – így a repülőtéri személyzetnek később nagyobb esélye lehet megtalálni, ha egészen pontosan tudják, mit keressenek. Ugyancsak segít a fotó abban, hogy értékét megállapíthassuk később.

Kövesd a csomagot

Határozottan drágább, ám értékes poggyász esetén befektetésnek tekinthető megoldás: vásárolj egy GPS nyomkövetőt, így mindig tudhatod majd, hogy pontosan merre jár a csomag, hol kell azt keresni. Ha kénytelen vagy nagy értékű holmikat kiadni a kezedből, akkor valóban érdemes fontolóra venned egy ilyen eszköz beszerzését, mert sokszorosára nőnek az esélyei, hogy viszontlátod még valaha.