Hol nyaralhatunk idén biztonságosan?

Az elmúlt években sok kedvelt magyar turistacélpont vált kockázatos úti céllá, ezért mielőtt útnak indulunk, elengedhetetlen, hogy alaposan informálódjunk az esetleges veszélyekről. Statisztikailag persze kicsi az esélye, hogy egy olyan helyen, ahová az utazási irodák készséggel elvisznek, bajunk eshet, a kockázatokat azonban mindenképpen ismernünk kell.

Hol nyaralhatunk idén biztonságosan?

Aki valamennyire is követi a híreket, tudhatja, hogy a Közel-Kelet és Észak-Afrika nagy része jelenleg a legkevésbé sem számít biztonságos célállomásnak. Mali és Algéria terrortámadásoktól fenyegetett, ahogyan az elmúlt hónapokban Tunéziáról is láthattuk ugyanezt. Bár a merényletek viszonylag ritkák, sokszor kifejezetten a külföldi turistákat célozzák – így bár a múltban Tunézia rendkívül kedvelt cél volt, a kifejezetten üdülőövezeteket célzó támadások miatt idén nyáron egyáltalán nem ajánlott célpont.

Líbiában évek óta zajlik a polgárháború változó intenzitással, az országon jelen pillanatban elgondolkodni sem érdemes. Egyiptom már más kategória: bár az országban 2011 óta legalábbis zavarosnak mondható a helyzet, az üdülővárosok, így például Sarm al-Seikh viszonylagos nyugalomban élték meg az utóbbi éveket.

Izrael nagyrészt a nyugalom szigetének tekinthető a háborús Közel-Keleten. Bár Jeruzsálemben, illetve a palesztin területek környékén (Ciszjordánia, Nyugati Part) előfordulhatnak zavargások, az ország belsőbb területein kevéssé kockázatos tartózkodni. Persze a Gázai övezet, az északi, Libanonnal határos területek nem számítanak biztonságosnak.

Európa legtöbb országába biztonságosan utazhatunk – Ukrajnában az instabil politikai helyzet, a keleti országrészen zajló harcok okozhatnak gondokat, Görögországban pedig a gazdasági válság, egyébiránt nem kell tartanunk attól, hogy komolyabb veszélybe kerülünk. Görögországban elsősorban pénzügyi gondok adódhatnak, ha azonban megfelelő mennyiségű készpénzzel indulunk útnak, és elkerüljük a tüntetések által érintett területeket, melyek alkalomadtán zavargássá fajulnak, nem kell kényelmetlenségre számítanunk.

A legjobb, ha a Konzuli Szolgálat honlapján még idejekorán alaposan tájékozódunk potenciális célállomásainkról, megkérdezzük az utazási irodát, és persze a híreket is követjük, hogy ne érjen meglepetés. Így olyan nyaralást szervezhetünk meg, amelynek során nem kell magunkat fenyegetve érezni, pihenésünk nyugodt lehet.