Hol nyaralunk az idén?

Egy, a 20 legnagyobb utazási iroda megkérdezésével készített, online felmérés szerint az internetes vásárlások erősödése mellett idén nyáron arra lehet számítani, hogy csökken a külföldi nyaralások átlagos tartama, ugyanakkor jelentősen nő majd a szabadságukat belföldön eltöltő turisták száma.

A vezető utazási irodák tapasztalatai szerint a téli szezonban a magyarok utazási kedve nem csökkent számottevően, csupán átlagosan 3-4 nappal megrövidültek az utak. Illetve népszerűbbek lettek a közelebbi, olcsóbb síterepek. Idén az utazók a hosszabb, költségesebb, repülőúttal egybekötött utazások helyett a rövidebb időtartamú, helyileg közelebb eső, akár autóval vagy autóbusszal is megközelíthető úti célokat favorizálták.

Tovább nőtt azonban az egyéni, jellemzően hétvégi kiutazások száma, ahol az egyéni utakhoz vásárolt utasbiztosítások száma több mint 30%-kal emelkedett az előző év hasonló időszakához képest.

A nagyobb csoportok, iskolák ma már profi módon, az internet segítségével, közvetlenül foglalják le szállásaikat, csökkentve ezzel az utazási irodák forgalmát. A cégek is sorra lemondták programjaikat, elmaradtak az ilyenkor szokásos foglalások, csapatépítő tréningek, jutalom utak.

A külföldi utak foglaltságából úgy tűnik, hogy a magyarok idén kivárnak, és külföldi nyaralásukat csak 2-3 héttel kiutazásuk előtt véglegesítik, ami komoly gondot okoz az utazásszervezőknek, akiknek helyzetét a gyenge forint még inkább nehezíti. A külföldi "last minute" típusú utak mellett felértékelődhet a hazai nyaralások, programok, szállások értéke. A balatoni szállodák foglaltsága például, már most jelentősen meghaladja az előző tavasz foglaltsági adatait: eddig négyszer annyi szállást foglaltak le magyar és külföldi vendégek, mint az előző év első negyedévében.

Mindennek tükrében várhatóan tovább nő az internet kínálta szolgáltatások népszerűsége, az árösszehasonlító portálok látogatottsága, hiszen gyorsan, könnyen információt találni, ma már a világháló segítségével a legkönnyebb.