Kárigények az utasbiztosításban

Az utasbiztosítási piac igencsak virágzik: bár összességében minden harmadik országot elhagyó köt csak utasbiztosítást, ám a hosszabb távra, vagy hosszabb időre utazók közül már 90 százalékot is meghaladja a lefedettség - és ezek közül is leginkább a prémium termékek fogynak.

Az EUB (akit az Aegon is kínál) friss statisztikái alapján azonban külföldön kifejezetten szerencsések lehetünk, vagy jobban vigyázhatunk magunkra, ugyanis alig 63 millió forintnyi kifizetésre érdemesített kárigény érkezett biztosítóhoz egész nyáron, a legnagyobb turisztikai szezonban.

Káreloszlás

A 63 millió forint még kevesebb annak fényében, hogy 11 milliót egyetlen búvárkodás közben keszonbetegséget kapott utas kezelési költségeire fizetett ki a biztosító. A károk országos lebontása azt is segít átlátni, hogy mik voltak a legkedveltebb célpontok idén nyáron hazánk turistái körében. Egy tavalyi felmérés szerint a magyarokat nem érdekli, ha egy országban baj van: ha az árcsökkenéssel párosul, özönlünk oda. Ezt erősíti meg az tény is, hogy válsággal, zavargásokkal és tüntetésekkel fűszerezett Görögországból (ahol tovább zuhantak az üdülési árak) 40 százalékkal több kárbejelentés érkezett, mint tavaly. Ugyanakkor, ha túl forró a helyzet, azt még mi sem bírjuk: a katonai összecsapásokkal és vallási lázongásokkal tarkított Egyiptomból ugyanis ugyanennyivel csökkent a kárigénylés - pedig az árak ott sem szálltak le a csúszdáról.