Katasztrófa Egyiptomban - nem az első eset

Igencsak népszerűek voltak a hőlégballonos túrák Luxorban, az utazási irodák és az idegenvezetők is bátran ajánlották.

A mintegy 21-24 ezer forintba kerülő utazással 250-300 méteres magasságból lehetett megcsodálni a várost, majd egy jóval alacsonyabb magasságból a királyok völgye is a turisták szeme elé tárult. Azonban arról már nem sok turistát tájékoztattak, hogy a hőlégballonokkal több gond is volt. Nem volt ritka, hogy egy a Nílusban kötött ki, hajónak vagy szállodának ütközött, esetleg a vezetékek összegabalyodása folytán tűz keletkezett a fedélzeten. 2009-be fél évre leállították ezt a fajta utaztatást, szigorítottak a biztonsági előírásokon, továbbképzésre küldték a vezetőket, de a helyzet így sem javult sokat. A múlt héten pedig bekövetkezett a katasztrófa.

A Sky Cruise által üzemeltetett hőlégballonon 300 méteres magasságban ütött ki tűz, amit robbanás követett, és a hőlégballon lezuhant. 19-en vesztették életüket - köztük egy magyar állampolgár. Mindössze ketten élték túl: a hőlégballon vezetője, akit súlyos égési sérülésekkel kórházban ápolnak, valamint egy brit férfi, akit még a robbanás előtt kilöktek a ballonból - ő a szerencsés esésnek hála már el is hagyhatta a kórházat. A kínai vizsgálatok kiderítették (mivel 9 hongkongi személy is életét vesztette), hogy a hőlégballon olyan katasztrofális állapotban volt, hogy felszállnia sem lett volna szabad - nem hogy majd két tucat turistát vinnie.

A baleset egyik legnagyobb tanulsága, hogy ha olyan országban járunk, amely nem biztonsági előírásainak betartásából ismert (ilyen az afrikai kontinensen kívül az összes közel-keleti, Japánon és Dél-Koreán kívül az összes távol-keleti ország, valamint a dél-amerikai államok legtöbbje) akkor csak olyan szolgáltatást vegyünk igénybe, amelyet előre leellenőriztünk. Ne a reklámozásért jutalékot kapó utazási irodák vagy idegenvezetők tanácsait fogadjuk el, hanem élménybeszámolókból és hírekből táplálkozzunk e téren. További tanulság, hogy ha ilyen helyre megyünk utazni, akkor olyan utasbiztosításunk legyen, amely az ehhez hasonló, viszonylag extrém esetekre is érvényes. Több utazónál ugyanis a hőlégballonos utazás során történt baleset térítése nem szerepelt az utasbiztosítási szerződésben, így az ő utasbiztosításuk kizárólag a holttest hazahozatalát finanszírozta.