Ki köt utasbiztosítást?

Háromból két magyar sajnálja a pénzt utasbiztosításra. Noha már napi néhány száz forintért védettséget lehet élvezni.

Becslések szerint a külföldre utazók mindössze harmada köt utasbiztosítást, hogy baleset, betegség illetve a poggyászban keletkező károk esetén anyagilag ne legyen teljesen magára hagyva.

Ugyan páran kiváltják az Európai egészségbiztosítási kártyát is, ám erről azt érdemes tudni, hogy főként az unió területén érvényes, és csak bizonyos sürgősségi ellátásokat vehet vele igénybe az ember.

Az utasbiztosítást az utazás előtt kell megkötni és díját megfizetni, a szerződés létrejöttét a biztosítási kötvény igazolja. Biztosítást már számtalan helyen van mód kötni: utazási irodákban, biztosítók és biztosítási szolgáltatással is foglalkozó bankok fiókjaiban, vagy az Interneten, ahol kalkulátorok segítségével is össze lehet hasonlítani az ajánlatokat. Egyre gyakoribb a bankkártyához kapcsolódó általános utas- és baleset-biztosítás is, ennek részleteiről és költségeiről a számlavezető bank ad tájékoztatást.

A szerződés aláírása előtt érdemes alaposan tájékozódni arról, hogy mire terjed ki, és milyen összeghatárig nyújt fedezetet a biztosítás. Ha valakit az utazás alatt baleset, betegség ér, vagy poggyászában kár keletkezik, haladéktalanul hívja fel a biztosítót, különben csak korlátozott mértékben térítik meg a kárt. A legtöbb utasbiztosításhoz 24 órás asszisztenciaszolgáltatás is tartozik, ahol magyar nyelven nyújtanak segítséget a további teendőkről.