Kivétel vagy mérföldkő?

Egy igen érdekes, könnyen precedens értékű esetről lesz szó a továbbiakban, amelyről úgy gondoljuk, hogy az egész biztosítási szakma szempontjából fontos megosztanunk. Mivel egy versenytársunkról is szó van a cikkben, így az eseményt nem kommentáljuk, csupán a tényeket és a jövő lehetséges változatait közöljük.

A biztosítók és a biztosítottak közti vitát a Pénzügyi Békéltető Testületek (PBT) egyikénél szokás lefolytatni, ha megegyezésre nem nyílik mód –ekképp mind két fél megspórolja a bírósági eljárás igen magas költségeit (az Aegon büszke arra, hogy ügyfelei megbízhatónak találják, és hogy csak a legritkább esetben kell a békéltető testületek szolgálatait igénybe vennie). Így tettek azok az Ausztriában motorozó sérültek is, akik érvényes utasbiztosításukat kívánták érvényesíteni, amikor egy traktor elütötte őket. A vétkes traktoros azonnal hívta a mentőket, akik perceken belül ki is érkeztek két kocsival, valamint egy helikopterrel. A gyors reagálásra szükség is volt: az egyikkőjüket életveszélyes, nyílt koponyasérüléssel kellett elszállítani.

Az eset után három nappal a biztosítottak értesítették a biztosítót, kitöltötték a kárbejelentő lapot, és mellékeltek minden szükséges papírt, ami ilyenkor szükséges. Csakhogy az AXA nem fizetett többet 104,28 eurónál, arra hivatkozva, hogy a szerződésben bene foglaltatik, hogy ha nem értesítik az assistance vonalát a baleset bekövetkezte utáni „lehető leghamarabb időn belül”, akkor nem fizet többet 150 dollárnál.

A békéltető testület állásfoglalása szerint nincs konkretizálva a lehető leghamarabb idő, így ebből nehéz kiesni, másrészt ez az előírás önmagában is életszerűtlen, hisz bármilyen gyors az értesítés, az már csak az igénybevett szolgáltatásra vonatkozhat. Ráadásul a verdikt szerint „az előzetes engedélyezés ebben az esetben, például az életmentő beavatkozásnál, fogalmilag kizárt”. A PBT szerint az ügyfeleknek jár az eset teljes kártérítésem, hisz eleget tettek a bejelentési kötelezettségnek.

Az AXA mégsem fizetett az ítélet utáni hatvanadik napig (törvény szerint maximum eddig húzhatják a kifizetést, de pár nap alatt meg szokott érkezni az összeg), és ilyen még nem fordult elő Magyarországon. A károsultak információk szerint újabb jogi megoldáshoz fordultak, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete pedig közérdekű keresettel próbálja majd elérni, hogy eme ügyfeleket súlyosan sértő kitétel kikerüljön az AXA utasbiztosításának feltételei közül.