Különleges ajánlatok tengerparti nyaralásra

Bár a nyárnak hivatalosan e héten vége van, a jó idő még valószínűleg jó pár hétig megmarad, amit igen sokan használnak ki arra, hogy az utószezonban menjenek el nyári vakációra.

Ekkor rendszerint az árak csökkenek valamelyest, nincs akkora tömeg, és ki lehet venni normálisan szabadságot a nélkül, hogy a HR osztály azon morgolódna, hogy „mindenki most megy el”. Az statisztikák szerint a legtöbben - a magyar utazók mintegy háromnegyede - tengerpartot, vagy egyéb víz közeli helyet választ az éves nyaraláshoz. Ezzel kapcsolatban az Európai Utazási Biztosító (EUB) összegyűjtötte a tapasztalatait, hogy mire kell vigyáznunk a kinn tartózkodás során, és hogy milyen költségekkel kell számolnunk, ha netán valamilyen bajunk lesz.

Ne adj isten

A felmérés szerint a leggyakrabban az utazók Görögországból, Egyiptomból, Bulgáriából és Horvátországból jelentettek valamely káreseményt a biztosító felé. Egyrészt mert ezek a magyarok által leggyakrabban látogatott víz közeli célországok, másrészt mert a tengerpartok közelében lényegesen több káresemény történik, mint egy hagyományos nyaralás során. A gyomorrontás sajnálatos módon átlagosnak mondható panasz, de a leégés, az kiszáradás, a napszúrás is igen gyakran jelentkezik. A kagylók, a kövek és a mérgező tengeri élőlények viszonylag gyakran okoznak orvosi ellátást igénylő sérüléseket és sajnálatos módon a vízi és egyéb tengerparti sportok közben megnő egy komolyabb sérülés esélye is. Az orvosi ellátás közel sem ingyenes - mint itthon - hanem nagyon drága pénzekbe kerül. Egy egyszerű gyomorrontás két napos kezelésért 300 ezer forintot is elkérhetnek, míg egy komolyabb búvárbaleset számlájának a végösszege 12 millió forintba is belekerülhet. Az ambuláns orvosi ellátás díja esettől függőn 40 000 - 500 000 forint közt változhat, a napi gyógyszer ára 15 000 - 40 000 között mozog, amihez hozzájön a kórházak napi díja, ami az alapdíjtól az osztálytól és a műtétektől függően igen széles skálán mozog: 5000 forinttól 750 ezerig terjedhet. Egy mentőautóval való kórházba szállítás díja 80 000 és 300 000 forint közé esik, a hazaszállítás pedig távolságtól függően 300 000 és 750 000 között ingadozik. Ha a hazaszállítást repülővel kell megoldani, akkor az ár már felugrik 1 és 3,5 millió forint közé, míg extrém esetben, ha helikopterrel kellene ezt valahogy megoldani, akkor ez a tétel már önmagában a 10 millió forintot is elérheti.

Tolvajok

Nem csak balesetek és egészségügyi problémák fenyegetnek minket nyaralás közben, hanem a nyaralóövezetekben igencsak megszaporodtak a tolvajok is az utóbbi években - ez részben a gazdasági válság el nem múló árnyékának eredménye. Igen sok a zsebtolvaj így kiemelten figyeljünk értékeinkre, hordjunk tolvaj biztos övtáskát, vagy rejtsük el pénztárcánkat, illetve értékesebb elektronikai készülékeinket. Megszaporodtak a szállodába való betörések, illetve az autók feltörése is, így ezen helyeken sem ajánlatos elöl hagyni az értékeinket. Ne tévedjünk olyan környékre, amely hírhedten rossz, illetve kétes negyedekbe vigyünk magunkkal tapasztalt idegenvezetőt. Ha lopáskár ér minket, akkor az utasbiztosításunkba épített poggyászbiztosítás téríti a kárunkat, amennyiben az adott eszközre kiterjedt a biztosítás, és lezárt helyről vették el értékünket. A térítéshez a biztosító mielőbbi értesítése és egy rendőrségi jegyzőkönyv is szükséges.

Fontos az utasbiztosítás

Minden fent felmerült költséget térít egy jól megkötött utasbiztosítás - így nem kell egy kis baleset után milliókat otthagynunk a kórházban. Az utasbiztosítást akár indulás előtt is megtehetjük, csak figyeljünk arra, hogy megfelelő csomagot válasszunk: tehát minden tevékenységre és poggyászunkra kiterjedjen, valamint elégséges térítési limittel rendelkezzen. Léteznek kifejezetten a strandolók, számára javasolt csomagok, amiben búvárbiztosítástól kezdve a népszerű, de extrémnek számító tengerparti sportok közben szerzett balesetek térítése is szerepel, valamint a tengerparti lopásokra is kiterjed a fedezet. Sőt, egyedülálló elemként Flash Doktor szolgáltatás is szerepel benne: ez minden megsérült flash kártya adat-helyreállítási költségeit fedezi (ami egyébként kártyánként 40-50 ezer forint), hogy a fényképezőgépek és a videó kamerák pótolhatatlan adatit egy esetleges baleset során vissza lehessen hozni. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) kiváltása kifejezetten előnyös EU-n belüli nyaralás során, azonban önmagában, utasbiztosítás nélkül nem elégséges. Ennek oka, hogy számtalan országban számolnak fel önrészt, napidíjat, vizitdíjat, receptdíjat, amit az EEK nem fedez, poggyászbiztosítás nem tartozik hozzá, extrém sportokra nem terjed ki és magánkórházakban nem vehető igénybe. Sok nyaralóövezetben viszont nagyon gyakoriak a magánkórházak - egyes esetekben állami szerződéssel dolgozó intézmény nincs is.