Lesújtó kép az utasbiztosítási piacról

Egy lesújtó, az eddigi eredményeknek egyes esetekben ellentmondó felmérés fest az eddigieknél is rosszabb képet a hazai utasbiztosítási szegmensről.

Azt minden felmérés alátámasztja, hogy itthon a kiutazók mintegy egyharmada köt csak utasbiztosítást, amelyre nem lehetünk túl büszkék. Igaz az új felmérés már megállapítja, hogy azoknál, akik egy biztosítóval kapcsolatban állnak, már 50 százalékra emelkedik ez az arány, amely tudatos felelősségvállalásra vezethető vissza. Az eloszlás amúgy sem egyenletes. Ugyanis a hosszabb időre kiutazó, vagy a tengeren túlra menő utasoknak több mint 90 százaléka köt utasbiztosítást, ráadásul náluk is a prémium kategóriás, magas - vagy épp korlátlan- fedezettel rendelkező utasbiztosítások dívnak, több mint háromnegyedes arányban.

Problémák

Azonban a hazai határátlépések több mint kétharmada a szomszédba, vagy más közeli országba történik. Ráadásul hosszuk nem sokszor több 3-4 napnál, de az 1-3 napos kiruccanások is felettébb gyakoriak, főkképp vásárlási célzattal. Ezekben az esetekben az utasbiztosítási penetráció viszont kis túlzással az előző ellentéte, vagyis rendkívül ritka. Pedig egy pár napos kiruccanás során ugyanúgy érhet baj minket, mint egy hagyományos nyaralás során. Ráadásul még akkor is komoly költségekbe verhetjük magunkat, ha utazás előtt kiváltjuk az EU terültén érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK), amit szintén csak minden második országot elhagyó honfitársunk tesz meg (ráadásul a kártya használatával az utóbbi időben gondok adódtak Romániában).

A felmérés szerint komoly probléma van a lefedettséggel is. Ugyanis az utasbiztosítást kötők 61 százaléka 3 millió forint alatti fedezettel rendelkezőt kötött, amely Európában maximum EEK-val elégséges, Európán kívül pedig egy komoly baleset során semennyire. További 22 százalékuk 3-5 millió forint közötti fedezettel rendelkező utasbiztosítást köt, amely síelés esetén már sokszor kevésnek bizonyulhat, és csupán 17 százalékuk köt 5 millió fölötti verziót. A teljes biztonsághoz 10 millió forintos fedezet kel l- az Egyesül Államokban, Izraelben és Kanadában pedig még ennél is több. Igaz mindezek egyetlen biztosító kimutatásából készültek, így a valós kép merőben más lehet.