Mennyit költünk el egy átlagos nyaralás alkalmából?

A legfrissebb boldogságkutatás során kiderült, hogy azok jóval boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak, akik egy évben egyszer legalább pár napra el tudnak menni nyaralni - igaz ez sajnálatos módon idén csupán a hazai lakosság 40-47 százalékának sikerül (attól függően melyik, elméletileg ugyanúgy hiteles, mégis statisztikai hibahatáron túlmenően eltérő friss felmérés adatait nézzük).

Ez komoly lecsúszás az elmúlt évekhez képest, ami azt jelenti, hogy a folyamatos recesszió a válság után most érte el leginkább a lakosság tartalékainak a végét. Ugyanis a válság kitörésének az évét leszámítva rendszerint ugyanannyian mentek nyaralni, sőt még a nyaralási idő sem változott - csupán az évek alatt az „elvert” összeg nagysága csökkent esztendőről esztendőre. Spórolni pedig igyekszünk szinte mindennel - még azzal is, amivel nem kellene. Nem csak előre csomagolt szendvicseket készítünk, hanem kész éléskamrát hozunk magunkkal (ezt immáron Horvátország esetében is megtehetjük), inkább távolabb szállunk meg a tengerparttól, mindent magunknak tervezünk meg és kíméletlenül kihasználunk minden - általában interneten - összeszedhető kedvezményt. De sajnálatos módon az utasbiztosítást is sokszor kihagyjuk, pedig ez önmagában milliókba kerülhet.

Az utasbiztosítás fontossága

Egy kiterjedtebb utasbiztosítás mindössze napi két gombóc fagylalt árából megköthető, már ha nem kívánunk extrém sportokat űzni, vagy búvárkodni - ha igen, ennek duplájával és egy extrém sport- vagy egy búvárbiztosítással kell számolni. Ezért az árért cserébe, a biztosító több milliós fedezetet vállal a testi épségünket ért károk kezeléséért- legyen szó betegségről, mérgező állat csípéséről, vagy egy balesetről. Ugyanis külföldön minden orvosi ellátást nekünk kell fizetnünk, ami nem épp olcsó dolog: egy gyomorrontás tízezrekben, egy végtagtörés milliókban mérhető költségeket jelent (minél nyugatabbra megyünk, annál többet kérhetnek). Bár az Európai Egészségbiztosítási Kártya (ingyenes) kiváltásával az Európai Unió tagállamaiban ugyanolyan ellátás jár számunkra, mint egy ottani állampolgárnak, de ez a legtöbb helyen korántsem jelent ingyenességet - hiába van nálunk ebből a szempontból kolbászból a kerítés. Ez egyes helyeken csupán vizitdíjat jelent, máshol viszont komoly önrészt, amely egyes esetekben szintén milliós költségeket számolnak fel. Azonban az EEK segítségével elégséges az EU területén a legkisebb térítési limittel rendelkező utasbiztosítás kiváltása. Nem mellesleg utasbiztosítással az állammal nem szerződő intézményekben is ellátást kaphatunk, amely külföldön jóval gyakoribb, mint itthon. Utasbiztosításhoz általában jogsegély biztosítás és 24 órás anyanyelvű asszisztencia szolgáltatás is jár, amely tolmácsoláson keresztül, útbaigazítson át rengeteg minden a segítségünkre lehet. Ám az utasbiztosításhoz szintén járó poggyászbiztosítást értékesebb elektronikai eszközökre külön ki kell terjesztenünk.

Hova megyünk és mennyit költünk?

Az állampolgárok mindössze 10, illetve 14 százaléka tervez külföldi nyaralást (szintén a fent említett két felmérés szerint), és a nyaralások átlagos hossza 6.7 nap. Igaz, a kiutazók 12 százaléka bel- és külföldön egyaránt kíván nyaralni. Az elsődleges célpontnak a víz közeli helyek számítanak - a kiutazók háromnegyede ezt célozza meg, legyen szó kül- vagy belföldről (így itthon a Balaton a leggyakoribb célpont, külföldön pedig Horvátország tengerpartjai). A kiutazók 7 százaléka 50 ezer forint alatt kívánja tartani nyaralási költségeit, ami a legkisebb csoportot jelenti a költségeloszlások esetében. A legnépesebbek a 100 és 200 ezer forint közt költők (ők 21 százaléknyian vannak), utána jönnek egy százalékkal lemaradva a 200 és 400 ezer forint közt költők, majd 18 százalékkal a 400 ezernél is többet ott hagyók.

A belföldi utazók jóval kevesebbet - átlagosan 87 ezer forintot- szánnak nyaralásra, mint azok, akik külföldre látogatnak. Ezt magyarázza valamennyire, hogy a belföldi nyaralások átlaghossza is elmarad a teljes átlagtól - ez ugyanis mindössze 4,83 nap. A külföldre utazók jóval körültekintőbbek, igaz az Európán kívül nem igazán választanak maguknak célpontot: a tíz legnépszerűbb célpont közé nem került be az öreg kontinensen kívüli célpont- igaz az „egyéb országokba utazók” aránya 11 százalékos. Európán kívül leginkább Tunézia népszerű - a polgárháború kitörése szélén álló Egyiptom lekerült egy időre a turisztikai térképről -, valamint a kifejezetten drága Egyesült Államok is rajta van listán (figyeljünk arra, hogy itt az egészségügyi ellátás igen drága, így ebben az esetben a legnagyobb fedezetet ajánló utasbiztosítási csomagot érdemes megkötnünk).