Mire jó az EEK, és mire nem?

Sajnálatos módon sokan nem ismerik az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, vagyis az EEK-t, pedig egy külföldi utazásunk alatt elszenvedett baleset vagy betegség estén egy nagyobb összeg kifizetésétől is megkímélhetjük magunkat, ha rendelkezünk vele.

Már csak azért is érdemes kiváltani, mert nem kerül semmibe, ha van érvényes TB igazolványunk. Az EEK lényege, hogy meglétével és bemutatásával az Európai unió tagállamiban, valamint Svájcban, Norvégiában és Izlandon úgy vehetjük igénybe az állami egészségügyi intézmények ellátásait, mintha ottani állampolgárok lennénk. Ez vonatkozik minden baleseti ellátásra, sürgősségi esetre (ebbe a szülés is benne foglaltatik), valamint krónikus problémák kezelésére (pl.: terhesség kezelése, dialízis kezelése, vagy az oxigénterápia). Azonban azok az ellátások, amikre előre be kell jelentkezni, nem vehetőek igénybe az EEK (végső soron a magyar egészségbiztosítás) kontójára.

Érdemes azért körültekintőnek lenni, mert a külföldi egészségbiztosítási rendszerekben számos dolog nem úgy működik, mint itthon. Nem csak hogy 300 forintot jóval meghaladó vizitdíjak léteznek, hanem viszonylag gyakori az önrész fogalma is - vagyis hogy a vizsgálat költségének egy részét nekünk kell fizetnünk (és ezek az árak nem a magyar keresetekre vannak szabva). Sok helyen dívik az utófinanszírozás: ennek lényege, hogy a költségeket nekünk meg kell fizetnünk, és az állam majd utólagosan számla alapján kifizeti nekünk az ellátást - néha az említett önrész levonásával. Ezek egyes esetekben milliós költségek azonnali kifizetését feltételezik. Ráadásul odakint igen gyakoriak a magánkézben lévő egészségügyi intézmények és ezekben csak akkor biztosít ingyenes ellátást az EEK, ha az szerződésben van az állammal - ami már viszont annyira nem gyakori.

Ezért érdemes az EEK mellé még utasbiztosítást kötni, az ugyanis a feltételek szerint minden baleset és betegség anyagi vonzatát téríti, önrésszel és vizitdíjjal együtt, bármilyen egészségügyi intézményben. A két szolgáltatás össze is vonható, így az EEK meglétével elég egy alacsony fedezetű utasbiztosítást kötnünk, amellyel az önrészt és a vizitdíjat fedezhetjük, valamint kérhetünk gyorssegélyt az utófinanszírozáshoz. Ráadásul az utasbiztosításban poggyászbiztosítás, 24 órás asszisztencia, és jogsegély szolgáltatás is beletartozik, kiegészítőkkel pedig felelősségbiztosítás vagy éppen úti okmányok ellopásának anyagi költségeire is bebiztosíthatjuk magunkat. Utasbiztosítást leginkább online, utasbiztosítás kalkulátor segítségével éri meg kötni.