Mire ügyeljünk a leginkább egy nyaralás során?

Hazánk egyik legnagyobb utasbiztosítója, az EUB tavalyi adatai alapján összegyűjtötték, hogy a nyaralók a leggyakrabban hol, és milyen balesetekkel fordultak a biztosítóhoz kártérítésért.

A balesetek száma leginkább azokban a régióban voltak gyakoriak, amelyek gondtalan tengerparti nyaralást ígért, és amelynek ár érték-aránya még a magyar pénztárcára nézve is kedvező volt - vagy ahova pár órányi autóúttal is el lehetett jutni. A listavezető Görögország lett, majd őt Horvátország, Törökország, Bulgária és végül Egyiptom követte. Az utolsó három helyezettnél meg kell jegyeznünk, hogy ezen helyeken szinte kizárólag magánintézményekben van érdemi orvosi ellátás, ahol az árak is magasabbak – tehát ezen országokba való utazás előtt érdemes viszonylag magas térítési összeggel rendelkező utasbiztosítást kötnünk.

Mi a leggyakoribb probléma?

A statisztikai adatok alapján a leggyakoribbi betegségek a gyomorrontásos, bélfertőzöttségek okozó nyavalyák. Ennek egyike oka, hogy a közel-keleti konyhát nagyon sok európai szervezet először rosszul viseli - de a tengeri ételek egy része, és az ivóvíz is hasonló gondokat okozhat. A második leggyakoribb káresemény leégés volt - mert a magyarok egy része még mindig sajnál „kidobni” több ezer forintot egy magas faktorszámú naptejért. Ezek után a mérgező tengeri sün tüskék és medúzacsípések kezelése következett, amely kórházi kezelés nélkül is 50-200 euró körüli összeg. A negyedik helyen pedig a nem épp józan állapotban bekövetkezett súlyos balesetek - végtagtörés, zúzódások, és detoxikáció - álltak, amely feltűnően gyakori volt az all-inclusive szállodák környékén.