Mit együnk, ha egzotikus országokban járunk?

A világ bizonyos részein már egy korty víztől is rosszul lehetünk – máshol komolyabb elővigyázatlan szükséges ahhoz, hogy összeszedjünk valamilyen kórt a nyaralás alatt. Nagyrészt azonban mindig az utazón múlik, kiteszi-e magát a betegségnek.

Mit együnk, ha egzotikus országokban járunk?

Arról már írtunk korábban, hogy a csapvízzel mennyire vigyázni kell, ha külföldön járunk – néha még Magyarországon is találkozhatunk olyan településekkel, ahol kellemetlen meglepetéseket okozhat az elővigyázatlan szomjcsillapítás.

Ha olyan helyen tartózkodunk, ahol az ivóvíz talán nem biztonságos, nem csak a csappal kell vigyáznunk. Ez egyben azt is jelenti, hogy kerülnünk kell a jégkockával felszolgált italokat, vagy az olyan koktélokat, amelyekben víz is található. Óvatosnak kell lennünk zuhanyzás és fogmosás közben is, amikor a vizet könnyen lenyelhetjük.

Ha biztonságban akarjuk tudni magunkat, az étel készítéséhez használt vizet magunk forraljuk, és igyunk palackozott vizet. Az sem mindegy, hogy milyet, hiszen nem példa nélküli, hogy egyszerű csapvizet adjanak el palackozva – jól nézzük tehát meg, milyen típust választunk, az honnan származik.

Most Fabulon napozó csomagot adunk ajándékba utasbiztosítása mellé!

Mindenki, aki legalább 10.000 Ft biztosítási díjú, díjrendezett utasbiztosítást köt, egy napvédőszereket tartalmazó ajándékcsomagot kap.

Az akció részletes feltételeiért látogasson el honlapunkra!

Mit ehetünk?

Ételeknél, a „főzd, hámozd vagy felejts el” a főszabály. Európában persze ritkán kell tartanunk a helyi ételektől, egzotikusabb országokban azonban csak olyat érdemes magunkhoz venni, amit alaposan átfőztek, vagy amit a saját kezeinkkel hámoztunk meg. A csomagolt ételek általában szintén jól barátaink a nagyobb kockázatú térségekben. Ismeretlen eredetű ételt soha ne kóstoljunk meg ötletszerűen, mert a kórokozóknál akár kellemetlenebb meglepetésekkel is szolgálhatnak.

A gyorsételekkel is óvatosnak kell lennünk. Néhány jó tanács:

  • Válasszunk olyan helyet, ahol hosszú a sor és gyors a kiszolgálás – akár a McDonald’sban, ez garantálja, hogy friss ételt kapunk majd.
  • Használjunk saját tálat, evőeszközöket – erre tényleg csak akkor van szükség, ha egzotikus országban járunk, de Dél-Amerika, Afrika és Ázsia sok országában jól jöhet.
  • Csak a melegen felszolgált ételhez lássunk hozzá!
  • Messzire kerüljük a legyeket! Ha az ételt nem védik a rovaroktól, meg se álljunk.
  • Hallgass az ösztöneidre: ha egy hely koszosnak látszik, akkor az is, kockáztatni pedig nem érdemes.