Mit kell elintéznem itthon, ha külföldre költözöm?

Az elmúlt években 250–350 ezer ember hagyta el Magyarországot, és költözött külföldre; egy 2014-es kutatás szerint pedig a 18–40 éves korosztály 32 százaléka gondolkodik azon, hogy a határon túl próbál szerencsét. Az álláskeresés és a kinti lakhatás elintézése mellett itthoni életünket is le kell zárnunk: meg kell tennünk a szükséges bejelentéseket a NAV, az önkormányzat, az egészségbiztosító és a Magyar Államkincstár felé.

Mit kell elintéznem itthon, ha külföldre költözöm?

Az egészségbiztosítást 15 napon belül be kell jelenteni

A külföldön létrejött egészségbiztosításunkat 15 napon belül be kell jelentenünk az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak. Az EGT valamely tagállamában dolgozó magyaroknak Magyarországon nem, csak a munkavégzés helye szerinti országban kell járulékot fizetniük. A bejelentéssel a magyar TAJ-kártya érvénytelenné válik; és a dolgozó Európai Egészségbiztosítási kártyát igényelhet, amellyel jogosulttá válik a helyi orvosi ellátásra – de az itthonira is, ha hazalátogatása alkalmával megbetegszik.

Három hónap után be kell jelenteni az új lakcímet

Ha három hónapnál tovább tartózkodunk egy másik EU-s országban, bejelentést kell tennünk az okmányirodában, ahol a kiutazás tényéről népesség-nyilvántartó igazolást állítanak ki. Eldönthetjük, hogy állandó külföldi letelepedést vagy csak ideigleneset kérünk; előbbi esetben a lakcímkártyánkat és a személyi igazolványunkat le kell adnunk; utóbbi esetben megtarthatjuk állandó magyarországi lakcímünket.

Előrehozott adóbevallást kérhetünk

Amennyiben véglegesen külföldre költözünk, előrehozott adóbevallást kérhetünk a NAV-tól; és a hazai jövedelmünk utáni adózási kötelezettség teljesítését követően ezentúl jövedelmünk után már a munkavégzés országában adózunk.

A gyermek után kapott támogatást le kell mondani

A külföldre költözés előtt a GYES-t és a családi pótlékot le kell mondani az illetékes Magyar Államkincstárnál. Külföldön természetesen igényelhetünk hasonló ellátást: ehhez be kell mutatnunk a lemondást igazoló dokumentumot.