Mit tegyünk, hogy ne lopják el az autót külföldön?

Az autólopási statisztikák Európában csúcsokat döntögetnek az elmúlt években, ami nem jó hír azok számára, akik kocsival szeretnének nekivágni a nyaralásnak. Különösen a nagy értékű, luxusautók nincsenek biztonságban – ha ilyennel indulunk útnak, nem tehetjük meg, hogy ne gondoskodjunk magunk is a minimális biztonságról.

Mit tegyünk, hogy ne lopják el az autót külföldön?

A megelőzés legjobb módja, ha eleve elriasztjuk a tolvajt attól, hogy megpróbálkozzon az autó feltörésével. Erre számtalan többé-kevésbé hatásos praktika létezik az ormótlan kormánylakatoktól a látványosan elhelyezett menetrögzítő kameráig.

Van, aki karate klubtagsági matricát ragaszt a szélvédőjére, mások inkább igyekeznek az autót olyan módon egyedivé tenni, hogy a potenciális tolvajoknak minél nehezebb dolguk legyen, ha észrevétlenek akarnak vele maradni. Nem feltétlen neonzöld festésre vagy arany dísztárcsákra kell itt gondolni – már egy gravírozott üveg is visszatartó erő lehet.

A lényeg, hogy a tolvaj még azelőtt gondolkodjon el, hogy akcióba lendülne: lehet, hogy mégsem éri meg ellopni az autót, mert túl sokáig tartana, túlságosan feltűnő lenne és így tovább.

Mindig alaposan járjunk utána, hogy szállásunkon biztonságosan el tudjuk-e helyezni az autót – ha csak az utcán tudjuk letenni, az nem éppen tökéletes megoldás. A legjobb, ha zárt kapuk mögött, akár őrzött garázsban tárolhatjuk, amikor éppen nem használjuk.

Ha mindenképpen őrizetlen helyen kell hagynunk az autót, olyan helyen tegyük ezt, ahol sokan járnak-kelnek, ahol egy tolvaj nem ügyködhet észrevétlenül. És persze mondani sem kell, hogy értéket ne hagyjunk elöl, látható helyen – de a legjobb, ha egyáltalán nem hagyunk értéket a kocsiban, hiszen ha külföldön lopják el a kocsit, és viszik vele együtt a pénzünket, iratainkat, elektronikai eszközeinket is, sokkal nagyobb bajba kerülünk, mintha ugyanez itthon történne.

Fontos, hogy mindig ügyeljünk rá: a kulcsot ne adjuk ki a kezünkből. Ha megállunk, a motort állítsuk le, az indítót vegyük ki, és csak azután szálljunk ki – sok tolvaj trükkje, hogy koccanást vagy balesetet színlelve megállásra bírja az autósokat, társa pedig a vezetőülésbe pattanva már viszi is a kocsit.

Ha lezárjuk a kocsit, figyeljük, tényleg lezáródik-e, nem várakoznak-e a közelben gyanús alakok, akik esetleg frekvenciazavaróval próbálják meg nyitva tartani a kocsik ajtaját.

Biztosításon, őrzött parkoláson és hasonló költségeken pedig soha ne spóroljunk: talán kellemetlenek lehetnek a kisebb-nagyobb kiadások, ám tartsuk észben, ha nyaralás közben történik valami baj az autóval, a baj sokszor akkora, mintha ez itthon történne meg velünk.