Mit tehetünk, ha nyaralás közben ellopják az iratainkat?

Az egyik legkellemetlenebb dolog, ami csak történhet a nyaralás során, ha kirabolnak minket. Különösen kellemetlen, ha iratainknak kél lába - adott esetben ez még magát a hazautazást is ellehetetlenítheti. Mit tehetünk tehát, ha mégis áldozattá válunk?

Mit tehetünk, ha nyaralás közben ellopják az iratainkat?

Mindenekelőtt be kell jelentenünk irataink eltűnését. Ha a jogosítvány, útlevél vagy személyi eltűnik, azonnal keressük a magyar konzuli tisztviselőt, akinél ezt be tudjuk jelenteni. A gyorsaság célja, hogy megakadályozzuk az iratainkkal való visszaélést - ha nem jelentjük be a lopást/eltűnést, nagy bajba is kerülhetünk, ha másvalaki a mi iratainkkal mászkál.

Természetesen az is ugyanilyen fontos, hogy ha esetleg megkerülnek az iratok, akkor ezt is azonnal jelentsük be, érthető okokból. Ha olyan iratokkal próbálunk utazni, amelyekről korábban bejelentettük, hogy eltűntek, akkor kellemetlen élményeknek tehetjük ki magunkat egy esetleges ellenőrzéskor.

Magyar vagy más uniós konzult keressünk

Ha tehát megtörténik a baj, mindig a konzult keressük - uniós állampolgárokként más uniós országok konzulátusait is felkereshetjük, ha a magyar konzulátust valamiért nem tudjuk elérni vagy nincs is ilyen az adott országban.

Hasznos lehet, ha még az utazás előtt minden iratunkról fénymásolatot is készítünk, s ezeket más biztonságos helyen tároljuk - vagy akár digitalizálva valamely netes fiókunkban. Így a szükséges információkhoz akkor is hozzáférhetünk, ha iratainkhoz többé már nem.

Ha nem tudunk hazajutni okmányaink nélkül, akkor a konzultól ideiglenes magánútlevelet kaphatunk - ennek kérelmezése 30 euróba kerül, az okmányt azonban azonnal, helyben meg is kapjuk, hazajutásunk tehát ily módon biztosított.

Ha a jogosítvány vész el?

Ha autóval utazunk külföldre, és a jogosítványnak kél lába, az komoly gondot jelent. Részmegoldásként a konzultól kérhetünk igazolást arról, hogy érvényes vezetői engedéllyel rendelkezünk, a külföldi hatóságokat azonban semmi sem kötelezi arra, hogy ez el is fogadják. Ha tehát így indulunk útnak hazafelé, azzal vállalunk némi kockázatot.

Nem elvetendő ötlet, hogy okmányaink elvesztése esetére biztosítást kössünk - ebben az esetben az okmányok pótlásának költségeit ugyanis a biztosító megtéríti nekünk, ezzel pedig további tetemes kiadásoktól mentesülhetünk.