Nem törődünk magunkkal

Egy átlagos évben több mint tízezer magyar síelőt vagy hódeszkázót ért kisebb-nagyobb külföldi baleset, amelybe azok az esetek is beletartoznak, amiket ők okoztak más síelőknek.

Ráadásul egy-egy katasztrofálisabb hírt kiemel a média, és tragikum-szenzációt gyárt belőle. Mindennek ellenére a magyarok jó része még a minimális biztonsági előkészületet sem teszi meg kiutazása előtt, legyen szó papírmunkáról, védőfelszerelésről vagy csupán síelés előtt bemelegítésről - derült ki az EgoMedia több ezer fős felmérésből. Ennek pedig igen gyakran megisszák az árát honfitársaink, hiszen a síelés, de leginkább a snowboard kiemelten veszélyes sportág.

Egy kiutazás előtt - már ha Európába tartunk - akkor alapvető dolog lenne kiváltani a teljeséggel ingyenes, csak némi sorban állással járó Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Ez azon egészségügyi ellátásra jogosít minket mindenféle térítés nélkül, mintha az adott állam állampolgárai lennénk (például, mint ha külföldiként rendelkeznénk TB kártyával Magyarországon). Ám még ezért sem hajlandó elzarándokolnia megkérdezett kiutazók fele. Pedig síelésnél még ez sem elég, ugyanis a milliós költségekkel üzemelő helikopteres mentésre nem terjed ki, és sok helyen meg nem épp a mi pénztárcánkhoz mért önrészeket is kell fizetnünk az ellátások után (a vizitdíjról nem is beszélve).

Síbiztosítás jó

A megkérdezettek közel kétharmada pedig nem köt utasbiztosítást (síbiztosítást), amely nem csak fent említett egészségügyi tételeket téríti meg egy esetleges baleset után, hanem a több százezer forintos sífelszerelésben esett károkat is. Még akkor is, ha béreltük azokat (ami a síelők több mint negyedének szokása), igaz ehhez a számla megőrzésére van szükségünk. Ezen kívül a síbiztosítás téríti azokat a károkat, amiket mi okozunk másokban (kiesett munkabérrel együtt), valamint a fel nem használt síbérletünk árát is visszakapjuk. Ráadásul a síbiztosítás nem is drága: két minőségi fagyi árából kifizethető egyetlen nap, és milliós károktól véd meg adott esetben. A Síbiztosítás kötéséhez használhatjuk a különböző ár összehasonlításra is esetenként képes síbiztosítás kalkulátorokat, vagy használhatjuk a bankkártyánk ajánlatát- ugyanis általában jár hozzá.