Nő az esély az emberrablásokra - külön utasbiztosítási kiegészítő szólhat ez ellen

Az emberrablások eddig csak a háborús Közel-Kelet és Dél-Amerika, a szegény Afrika, vagy extrémebb esetben a magánéletről teljesen más fogalmat alkotó távol keleti-országokban voltak viszonylag gyakoriak - a „civilizált nyugaton”, vagyis Európában és Észak-Amerikában kifejezetten ritkák voltak.

Azonban az emberrablások vizsgálatára szakosodott Special Contingency Risks elemzése szerint az ilyen tettek az elkövetkező években gyakrabban megjelenhetnek az öreg kontinensen is - legfőképp Dél-Európában. Ebben a biztosítók is üzletet látnak.

Okok, okozatok

A cég két dolog miatt tartja kockázatosabbnak Dél-Európát. Egyrészt a gazdasági válság legfőképp az ottani országokat érinti (a kis híján csődbe ment Görögország, valamint a mentőcsomaggal támogatott Portugália és Spanyolország is ott található), ahol a reménytelenség egy-két csoportot ilyen tettekre sarkallhat. Másrészt ezek az országok közel vannak a háború sújtotta muszlim régiókhoz, így a harc elől menekültek általában ide érkeznek- legálisan vagy illegálisan. Belőlük pedig néha sikerül az interneten keresztül merénylő, iszlám-fanatikust faragni. Több biztosító is készít már elrablásokra szóló biztosítási csomagot, sőt többen utasbiztosítási kiegészítőként kezdik majd árusítani - elsősorban a gazdagabb ügyfelek számára.