Összefoglaló az utasbiztosításokról

Bár a legtöbb utazási iroda kínál utasbiztosítást is, de érdemes mégis biztosító társaságoknál biztosítást kötni, ugyanis az utazási irodák csupán azokat ajánlják, akikkel szerződésük van, így a piac bemutatása kissé egyoldalú - főleg hogy jutalékot is kapnak az eladott utasbiztosításokból.

Utasbiztosítás kötéséhez érdemes igénybe venni az internetet - nem csak azért, mert gyorsabb, és elvégezhető az otthoni karosszékből, hanem mert így olcsóbb is. Ugyanis az internetes üzletkötés mentesíti a biztosítót egy csomó papírmunkától, ami számára is megtakarítás, és ennek nagy részét visszajuttatja az ügyfélhez. Utasbiztosítást jellemzően a határ átlépése előtt egyetlen perccel is megköthetjük, így akkor sem vagyunk nagy gondban, ha elfelejtettük volna indulás előtt. Azonban érdemes utasbiztosítás kalkulátort használni, amely képes minden utasbiztosító ajánlatát összehasonlítani, így kiválaszthatjuk a hozzánk leginkább illőt.

Egy utasbiztosítás megkötése során mindig érdemes figyelembe venni, hogy hova utazunk ki és mit kívánunk csinálni. Minél messzebbre utazunk annál inkább érdemesebb magasabb térítési limittel rendelkező utasbiztosítást kötni - az Egyesült Államokban, Kanadában és Izraelben pedig olyan drágák a kórházi költségek, hogy itt a limitmentes térítést is érdemes megfontolni. Az Európai Unió, Svájc, Norvégia és Izland területén elégséges a legkisebb térítési limitű utasbiztosítás megkötése, ugyanis költségeink nagy részét fedezni fogja az Európai Egészségbiztosítási Kártya, amit szintén ne felejtsünk el kiváltani - ingyenesen - az utazás előtt.

Egy utasbiztosítás alapvetően a betegségből és balesetből eredő orvosi költségek és egyéb ebből adódó (főleg betegszállítási) költségeket téríti, de halál esetén is térít, valamint a holttest hazaszállításának költségeit is átvállalja. Minden utasbiztosításban van alapból poggyászbiztosítás is, de ezt értékesebb elektromos eszközökre külön ki kell terjeszteni. Az utasbiztosításokhoz köthetőek külön kiegészítők, úgy, mint 24 órás asszisztencia szolgálat, amely ingyenes tudakozóként üzemel, vagy a jogsegély biztosítás, amely jogi ügyek költségeit vállalja át egy bizonyos korlátig. Köthető külön utasbiztosítás síelés, búvárkodás, motoros utazás és vadászat esetére is - ezeknek a neve egyértelműen utal a célra. Az utasbiztosítás alapvetően nem kerül többe, mint napi két gombóc fagylalt, igaz, ha a tengeren túlra utazunk vagy extrém sportolni is kívánunk közben, akkor az összeg a duplájára is emelkedhet.