Óvatosan alkoholizáljunk nyaralás során!

Egy felmérés szerint a brit utazók többsége rendszeresen fogyaszt alkoholt a nyaralás során - sőt, általában kicsit túl is lőnek a célon.

A MyVoucherCodes nevű brit kuponos cég adatai alapján a nyaraló angolok több mint 80 százaléka fogyaszt alkoholt idegen országban történő üdülése során, többségük méghozzá átlagosan az üdülés hat napján. 52 százalékuk saját bevallása szerint is többet iszik ilyenkor, mint amennyit otthon szokott, sőt több mint tíz százaléknyian annyira elmerülnek ilyenkor az alkohol mámorban, hogy mire hazaérnek, komoly adósságaik keletkeznek. Ez nem is csoda, hiszen egy átlagos angol hajszálnyival kevesebb, mint 50 fontot alkoholizál el egyetlen éjszaka, ami 18 ezer forintnál is nagyobb összeget jelent magyar fizetőeszközben mérve.

Azonban nem csak a britek hajlamosak túlzásba vinni az alkoholizálást: szinte az összes turistára igaz lehet a fenti megállapítás (kivéve talán azokat a kultúrákat, ahol az alkohol fogyasztása bűnnek számít). Van, akinek a szórakozás összekapcsolódik az ivással, mások csupán az ottani különlegességeket akarják kipróbálni, aztán rákapnak. Bármi is legyen az ok, ránk magyarokra valószínűleg ugyanúgy igazak a fenti számok- vagy még jobban, elvégre az egy főre eső alkoholistákat tekintve benne vagyunk a világ élvonalában. Igaz annyit átlagosan biztos nem költünk mint az angolok, mivel nem keresünk annyit. Az költséghatékonyság okán kifejezetten szeretjük az all-inclusive ellátást nyújtó szállodákat, ahol az árban korlátlan mennyiségű alkohol fogyasztása is benne van. Megerősíti ezt a képet az utasbiztosítás kártérítések adatai is: ugyanis ilyen szállodákból sokkal több végtagtörést, leégést, és „mérgezést” jelentenek, mint egy nem all-inclusive típusból.

A túlzottan sok alkohol pedig nem csak azért veszélyes, mert alkoholmérgezést kaphatunk tőle, aminek hatására detoxikálóban köthetünk ki. Ilyenkor nagyban megnőnek az esések száma, ami igen gyakran vezet végtagtöréshez, valamint ha elalszunk a tűző napon az komoly napszúrást okozhat. A középső eset százezrekben - illetve egyes országokban milliókban - mérhető orvosi költségekhez vezethet, a többi végösszege csupán az öt-hat számjegy tartományában mozog. Ezeket a költségeket nekünk kell megfizetnünk, ha nincs utasbiztosításunk. Így ha tudjuk magunkról, hogy néha hajlamosak vagyunk felönteni a garatra, akkor kiutazás előtt feltétlen kössünk átfogó utasbiztosítást.