Síbalesetek gyakorisága és költségvonzata

Az eddig is köztudomású volt, hogy a síelés egy viszonylag veszélyes sportnak számít, és hogy az ellátási költségek – például egy helikopteres mentés során – az egekbe ugorhatnak.

De egy nemrég publikált jelentés azt is megmutatja, hogy merre történik a legtöbb baleset, és hogy nem kell légi mentés ahhoz, hogy több milliót hagyjunk ott egy korházi kezelés alkalmával. Így a leendő utazók is kiszámolhatják - a magyarok negyede tervezett télen külföldre utazni, és közülük majd minden második ember a téli sportokat is ki kívánta próbálni -, hogy mennyire veszélyes utas- vagy síbiztosítás nélkül utazni.

A sérülés veszélye leginkább a végtagokat, a vállövet és a fejet érintik, ezért létfontosságú a sisak, a könyök- és a csuklóvédő viselése. A külföldi orvosi ellátás költségei ugyanis horribilisak, még úgy is, ha rendelkezünk Európai Egészségbiztosítási Kártyával, amivel általában „csak” önrészt kell fizetnünk (az alapösszeg egy bizonyos százalékát). Ausztriában az ambuláns orvosi ellátás 15 ezer forintnál indul, egészen 300 ezerig terjed, míg Franciaországban 400 ezret is elkérhetnek érte. A korházi napidíj is meghódíthatja a csillagokat: súlyosabba baleset esetén napi százezer forinttól egészen a milliós összegekig elérhet, a gyógyszerek díja pedig még a viszonylag olcsó Olaszországban is elérheti a napi harminc ezret, és ekkor még a légi mentés biztosan milliós díjtételét meg se említettük.

Tavaly több mint tízezer magyar sí turista szenvedett sporttal összefüggésben balesetet, és több mint felük nem volt megfelelően biztosítva. Mivel a legtöbb magyar síelő Ausztriát keresi fel, így nem meglepő, hogy Ausztria vezette a negatív statisztikai adatokat. Annál nagyobb meglepetés, hogy csak a tehetősebb honfitársaink által kedvelt, így nem tömegesen látogatott, de kifejezetten biztonságosnak mondott németek lettek a másodikat. Őket természetesen a határhoz közeli országok vonultak fel, leghátul pedig a méregdrága, és roppant biztonságos Svájc végzett.