Sípályák biztonsági szabályai és síetikett

Az időjárás jelentések szerint, ha nálunk nem is lesz akkora nagy hideg a továbbiakban, a környező országok hegyeiben megmarad nagy hó és a kellemes, téli időjárás, és látva a magyarok téli sportok iránt februárban látványosan megnövekedett igényt, ez újabb több tízezernyi magyar turistát jelent majd a környező országokban.

Azonban hazánk fiai sajnos gyakran nem tudják, hogy miként kell illedelmesen és balesetmentese viselkedni a sípályákon, ezért számukra összefoglaltuk a legfontosabb pontokat.

Etikett és biztonság

Az egymásra való odafigyelés és az olyan módon való sportolás, hogy közben minden más sporttársunkra tekintettel vagyunk, a biztonságos és etikus síelés (és más egyéb hasonló hó sport) alapja. Alapszabályként elmondható továbbá, hogy be kell tartanunk a síelés kijelölt irányát, valamint olyan nyomvonalat kell választani, amely sem másét, sem egy kósza sziklafalét vagy fenyőfáét nem keresztezi. A haladási sebességet is úgy válasszuk meg, hogy bármilyen hirtelen helyzetbe időben tudjunk fékezni, de lassúságunkkal ne is akadályozzuk a többi síelőt.

Fontos, hogy félmenetben haladni, és sétálni csak a pálya szélén szabad, és be kell tartani azon táblák jelzéseit, amiket ugyanitt helyeztek el a pályatulajdonosok. Előzni csak úgy szabad, hogy az illető értesül a szándékunkról és nem kerülnünk hozzá túlzottan közel. Megállni határozottan tilos a pálya szűkületi részében, illetve olyan helyszínen, amely távolról beláthatatlan. Ha egy társunk balesetet szenved, akkor kötelesség rajta legjobb tudásunkhoz mérten segítenünk - amely legtöbbször állapota felmérése után kimerül a megfelelő szervek értesítésében. Ha el akarjuk kerülni egy síbaleset olykor több milliós költségeit, akkor pedig nem árt síbiztosítást kötnünk.