Sokan nyaralnak bankkártyával

Az egyik magyar bank online felmérése szerint a magyar lakosság 64 %-a tervez vagy tervezett idén nyaralást, és közülük 60%-a fizet bankkártyával. A nyaralók nagy része, 66%-uk tervez idén belföldi utazást, 16%-uk belföldön és külföldön is nyaral, 18%-uk pedig csak külföldön szándékozik vakációját eltölteni.

A nyaralási költségvetésben - az utazás alatt költött forintokban - élesebb határok vannak: kisebb részük, kb. 13%-uk 200 ezer forint feletti költést tervez, míg a jelentős hányad, a nyaralók kb. 70%-a 50 ezer forintnál magasabb összeget jelölt meg.

A nyaralók szívesen fizetnek bankkártyával, mert így nagyobb biztonságban van a költőpénz és egyszerűbb a kezelése is. Sok bankkártyához automatikusan jár utasbiztosítás is, az utazók kb. 22%-a nem köt külön utasbiztosítást sem, hanem azt használják, ami a kártyához jár.

A felmérés szerint a válaszadók 12%-a szenvedett már kárt külföldön: sokuknak ellopták vagy éppenséggel elvesztette a készpénzét. A bankkártya elvesztése vagy eltulajdonítása esetén a kártyát azonnal le lehet tiltani, így az esetlegesen elszenvedett károk jelentősen kevesebbek, mint a készpénz esetén.