Újra megnyílt a régi letenyei határátkelő

Június 1-jén újra megnyitották a régi letenyei határátkelőt a nemzetközi forgalom előtt. Az átkelőt azóta nem használhatták nemzetközi személyforgalomban, hogy tavaly októberben megépült az új Mura-híd és a Letenye-Gorican (Muracsány) autópálya átkelő.

Az újranyitásról szóló megállapodást május 25-én írta alá Horvátország és Magyarország, mert a nemzetközi forgalomból való kizárását mindkét országban sokan kifogásolták. A buszok kivételével augusztus 31-ig, az idegenforgalmi időszakban bárki használhatja a régi átkelőt is. Ezt követően az átkelőt, az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján, a horvát, magyar és uniós, illetve az Európai Gazdasági Közösség más államainak polgárai és családtagjaik használhatják, amennyiben Zala megyében, vagy az átkelő túloldalán lévő horvát megyék valamelyikében van bejelentett lak- vagy tartózkodási helyük.

A határokon, július végén - augusztus elején várható a csúcsidőszak. Nyáron a horvát-magyar határforgalom több mint 70%-a Letenyénél zajlik. Aki pedig vízitúrázni menne Horvátországba, az ezután Drávaszabolcsnál kelhet át, és nem kell a 60 kilométerre lévő Eszékre utaznia a beléptetéshez.