Utasbiztosítás: A magyar igényes és online

Pár napja igencsak meglepő és pozitív kutatási eredmények láttak napvilágot, többek közt az ország valószínűleg legnagyobb online utasbiztosítás-kötési portáljának adatait elemezve.

Ebből kirajzolódik az a kép, hogy sokkal igényesebbek és előre látóbbak vagyunk, mint azt gondoltuk volna. Pár hónappal ezelőtt az derült ki, hogy a minden harmadik útra biztosítást kötő magyarok hozzáállása közel sem katasztrofális, hisz az utazások csaknem kétharmadánál egyetlen napra tesszük ki a lábunkat az országból (ráadásul a szomszédba), míg a hosszabb utazások több mint 90 százalékát (ahol ennek értelem is van) valóban biztosítjuk.

Új fejlemények

A mostani adatok szerint a kötők 92 százaléka a legmagasabb besorolású (és egyben legdrágább) utasbiztosítást keresi, amik általában korlátlan fedezetet nyújtanak - de tovább 4 százalék szintén felső árkategóriás biztosítást választ. Tehát a hosszabb távra kiutazók csupán 4 százaléka elégszik meg alsó-középső árkategóriás termékekkel (tavaly ez az arány még 24 százalék volt). Hasonló módon növekszik az interneten való kötés, és a bankkártyás fizetések aránya. Átlagosan utazás előtt 4 nappal kötünk utasbiztosítást, amely önmagában korántsem fedi le a valóságot: a két legnagyobb csoport kicsivel több, mint egy héttel utazás előtt, illetve utazás napján köt.